Home

Nieuws 2251 x bekeken

Akkoord over twee van drie vergroeningsmaatregelen GLB

Luxemburg – De drie onderhandelaars voor het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn het eens over twee van de drie vergroeningsmaatregelen.

Dat zegt de Ierse voorzitter Simon Coveney tijdens de finale onderhandelingen over het nieuwe landbouwbeleid. De onderhandelaars zijn het eens over verplichte gewasrotatie van twee gewassen bij bedrijven tot 30 hectare en minimaal drie gewassen voor grotere bedrijven. Ook over behoud van permanent grasland is een akkoord. Over het percentage groene focusgebieden (natuurbraak) en alternatieve, gelijkwaardige vergroeningsmaatregelen is nog geen akkoord. Dit moet er de komende dagen  gebeuren.
Jonge boerenorganisatie Ceja heeft fel gereageerd op de laatste plannen van Coveney om jonge agrariërs te steunen in de eerste of de tweede pijler. Ceja wil steun via beide pijlers, zowel via directe inkomenssteun als via plattelandsontwikkeling. Dit laatste is volgens Ceja van belang om nieuwe ondernemers naar de sector te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.