Home

Nieuws

Zwakke munt helpt JBS

São Paulo –JBS S.A. heeft het eerste kwartaal een winst geboekt van 227,9 miljoen real (87 miljoen euro), een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Het Braziliaanse vleesconcern, wereldwijd nummer één in rundvlees, profiteerde van een inzakkende waarde van de Braziliaanse munt. Voor het hele jaar verwacht topman Wesley Batista een forse exportstimulans uit Japan, waar Braziliaanse “steak” aan terrein wint.

Braziliaanse vleesexporteurs als JBS, Brasil Foods en Marfrig concurreren vooral met Amerikaanse exporteurs als Tyson Foods, Hormel en Smithfield. De real verloor dit jaar tot en met maart 10 procent aan waarde tegenover de dollar. Het is een meevaller want in 2012 beklaagde de Braziliaanse regering zich meermalen over een vermeende wisselkoersoorlog die de VS en Europa aan het land zouden opdringen.
De VS en Eurozone verlaagden beleidsrentes en pompten kapitaal in de economie waardoor zowel de dollar als euro ten opzichte van andere munten terrein verloren. Nu lijkt de trend te keren. JBS realiseerde in het eerste kwartaal 30 procent meer omzet op Azië, waar in landen als Zuid-Korea, Japan en Taiwan veel argwaan tegen Amerikaans rundvlees bestaat. JBS profiteert ook van de sluiting van een enorm slachterijcomplex van Cargill in Texas.
JBS denkt voor het eerst op jaarbasis voor 10 miljard dollar (7,8 miljard euro) te exporteren. De winst kan JBS helpen de torenhoge schuld van het bedrijf te verminderen. Onder de leiding van Joesley Batista, de broer van de huidige topman, gaf het bedrijf miljarden uit aan overnames in de VS. JBS is nu eigenaar van de grootste kippenslachter wereldwijd, Pilgrim’s Pride en versterkte met kleinere overnames in Brazilië dit jaar de positie in varkensvlees.
De omzet van JBS steeg in het kwartaal 22 procent tot 19,5 miljard real (7,4 miljard euro). Daarmee blijft JBS met afstand het grootste vleesconcern wereldwijd. In eigen land ondervindt JBS vooral concurrentie van Brasil Foods, dat onlangs een kwartaalomzet van 2,7 miljard euro bekendmaakte, waarvan meer dan de helft werd verdiend op de thuismarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.