Home

Nieuws 592 x bekeken

Wilmar verdient weer met soja

Singapore - Wilmar International heeft het eerste kwartaal een nettowinst geboekt 315,4 miljoen dollar, 23 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van herstellende marges bij de verwerking van soja maar verdiende minder met palmolie.

De omzet daalde 2,6 procent tot 10,2 miljard dollar (7,8 miljard euro). Wilmar is wereldmarktleider in de handel en verwerking van palmolie. De winst van de palmolieplantages daalde echter met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 72,1 miljoen dollar (55 miljoen euro). De onderneming uit Singapore verwacht dat marges met palmolie door overproductie dun zullen blijven in 2013. Afnemers van palmolie zijn voor een groot deel multinationals zoals Unilever.
Wilmar boekte een jaar geleden nog een verlies met soja, nu is er weer mee verdiend. China koopt in 2013 vermoedelijk minder sojabonen dan in 2012, denkt Wilmar. De uitbraak van vogelgriep type H7N9 in China leidt tot minder vraag naar kip en dus veevoergrondstoffen zoals mais en soja. Wilmar profiteerde van een dalende prijs van soja omdat ze deze vooral verwerkt voor consumptie in Zuidoost-Azië.
Topman Kuok Khoon Hong denkt dat de uitbraak van vogelgriep slechts tijdelijk effect heeft op de consumptie van pluimveevlees en dus veevoer in China. Tot nu toe zijn 26 mensen in China omgekomen door vogelgriep. Vorig jaar importeerde China 59,2 miljoen ton soja, een verdrievoudiging sinds 2004.

Of registreer je om te kunnen reageren.