Home

Nieuws 3173 x bekeken 4 reacties

'Wereldvoedselprobleem valt te bezien'

Den Bosch – Het is maar de vraag of de wereldbevolking sneller groeit dan de voedselproductie. Voorlopig wijzen lage voedselprijzen op overproductie terwijl aannames over de consumptie en groei van de wereldbevolking speculatief zijn.

Dat zei econoom Jaap van Duijn tijdens het 'We’ll 2013' congres in Den Bosch. “Vrijwel elke presentatie begint er tegenwoordig mee maar een econoom zal nooit zeggen: er zijn in 2045 9,1 miljard mensen”, aldus Van Duijn. “Sinds Malthus weten we dat bevolkingsomvang de beschikbaarheid van voedsel volgt. Het is niet andersom. Bovendien hanteert de VN een nogal grote foutmarge. In de laagste raming wordt uitgegaan van 8,1 miljard mensen. Tenslotte weten we niet precies wat mensen gaan eten. De FAO houdt vast aan een toenemende consumptie van vlees en zuivel in het Westen, terwijl deze al jaren daalt of stagneert.”
In elk geval weten we vrijwel zeker dat al die extra mensen geen Europeanen zullen zijn, aldus Van Duijn. “De Europese bevolking krimpt volgens de meeste ramingen terwijl de bevolkingen van Azië en Afrika ieder met ongeveer een miljard toenemen.” Van Duijn verwacht dat voedselproductie ook juist in deze regio’s gaat plaatsvinden. “De productie volgt de vraag. Europa gaat die extra monden niet voeden.”
Het is volgens Van Duijn daarom beter dat Europa zich afwendt van de bulk. Aan het eigen front is de bevolking massaproductie zat, aldus Van Duijn. Verhoging van de productiviteit helpt een beetje, maar in de praktijk alleen echt als je concurrenten kunt wegdrukken. Boerenbedrijven zijn echter familiebedrijven die ook als ze langjarig niet winstgevend zijn – met hulp van de waarde van hun land – gewoon doorboeren. “Dus krijg je alleen nog meer productie en daarmee komen prijzen weer onder druk.”

Laatste reacties

 • Bison

  Je slaat de spijker op de kop Jaap,...zeker in de laatste helft.
  Het blanke mensenras word met uitsterven bedreigt en het schijnt vrijwillig te wezen want ze helpen er hard aan mee met voedsel export naar en mensen import van Azie en Afrika.

 • koestal

  Ze hebben het tegenwoordig ook al over de consumptie van insecten ,die zijn er in de warme landen genoeg,kunnen ze zo overschakelen,waar moeten we ons dan nog druk over maken,als de sprinkhanen in Afrika de oogst op vreten,dan kan de bevolking de sprinkhanen nog nuttigen,dan is de cirkel weer rond

 • ed12345

  In europa is de bevolking de massaproductie zat .Misschien? maar het mag ook niet veel kosten .Als het maar goedkoop is mag het voor vele gerust uit azie of zuid amerika of ergens anders vandaan komen ,dat de controle op b.v. chemische bestrijding daar ruimere normen heeft dan de EU wordt niet over nagedacht

 • denker123


  Stoppen met biobrandstoffen dan is er voedsel voor iedereen genoeg ,en is er zelfs geen GMO techniek en kappen van regenwoud nodig ,ook de vruchtwiseling kan dan ruimer zodat er veel minder spuitmiddelen nodig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.