Home

Nieuws 763 x bekeken 1 reactie

Weinig co-resistentie bij dieren

Stockholm - Bij dieren worden weinig bacteriën gevonden die resistent zijn tegen verschillende antibiotica (co-resistentie). Dat zegt het Europese agentschap voor infectieziekten ECDC in Stockholm.

ECDC en de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa hebben donderdag de gegevens gepresenteerd over resistentie-onderzoek bij dieren en mensen. Daarbij is met name gekeken naar salmonella- en campylobacter-bacteriën, E.colibacteriën en enterokokken.

Het is voor het eerst dat multiresistentie en co-resistentie is meegenomen in het rapport. De onderzoekers constateren dat heel weinig monsters van dieren bacteriën bevatten, die tegelijk resistent waren tegen verschillende middelen. Toch is er wel sprake van een toename van multi-resistentie in samonella's.

Toch komt resistentie algemeen voor bij bacteriën op monsters van mensen, van voeding en van dieren. Er zijn wel verschillen tussen de 27 deelnemende lidstaten. Resistentie tegen de antibiotica ampicilline, tetracyclines en sulfanimides komt veel voor in salmonella-bacteriën bij mensen. Maar resistentie tegen derdegeneratiemiddelen (celaporine en fluoroquinolone) blijft laag.

Resistentie tegen amilcilline, tetracycline en sufanimides komt algemeen voor in salmonella en E.coli's van pluimvee, varkens en rundvee en van producten van die dieren.

Directeur van ECDC Marc Sprenger zegt dat de onderzoeksgegevens kunnen helpen om de verspreiding van resistentie in te dammen.

Eén reactie

  • koestal

    wat kunnen we hier mee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.