Home

Nieuws 490 x bekeken 2 reacties

WNF: Grootverbuikers soja ontlopen verantwoordelijkheid

Zeist - Grootverbruikers van soja nemen geen verantwoordelijkheid voor het gebruik van duurzame soja, stelt het Wereld Natuurfonds (WNF). Daardoor blijft de vraag naar de zogenoemde verantwoorde soja ver achter bij de productie. Nederlandse bedrijven behoren volgens het WNF tot de koplopers wat betreft het gebruik van duurzame soja.

De cijfers over de achterblijvende vraag naar verantwoorde soja zijn onderwerp van gesprek tijdens de 8e Conferentie van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS), die op 28 en 29 mei worden gehouden in het Chinese Beijing. De RTRS zet zich sinds 2010 in om de problemen - zoals ontbossing, gebruik van bestrijdingsmiddelen en verlies van werkgelegenheid - waarmee sojateelt gepaard gaat, tegen te gaan.

Verantwoorde RTRS-soja is sinds 2011 verkrijgbaar. Vorig jaar werd 1,4 miljoen ton verantwoorde soja geproduceerd. Daarvan werd slechts 40% verkocht. “Een druppel op de gloeiende plaat”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “Jaarlijks wordt 240 miljoen ton soja geteeld dat voor 80% wordt verwerkt in veevoer. Consumenten realiseren zich vaak niet dat het vlees, de melk, kaas en eieren die ze eten, afkomstig zijn van dieren die veevoer hebben gekregen waarvoor waardevolle natuur is gesneuveld. Wanneer de vraag naar verantwoorde soja achterblijft, ontbreekt voor soja-producenten de stimulans om hun productie te verbeteren.”

Als het gaat om het stimuleren van de vraag naar verantwoorde RTRS-soja, behoren enkele Nederlandse bedrijven tot de koplopers. Zo koopt een groep Nederlandse bedrijven, verenigd in de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja, het verantwoorde alternatief. Bij dit initiatief zijn Ahold, FrieslandCampina, Nevedi, Vion, Gebr. Van Beek Group en 2Sisters Storteboom aangesloten. Ook luchtvaartmaatschappij KLM werd recent lid van de RTRS omdat het niet langer gevogelte wil serveren dat met niet-verantwoorde soja is gevoed. Volgens cijfers van de FAO importeerde Nederland vorig jaar 8,3 miljoen ton soja.

Laatste reacties

  • abtje

    Struisvogelpolitiek, hier willen we natuur ten koste van landbouw. Dus elders op de wereld maar regenwouden en dergelijke kappen om toch de produktie op gang te houden.
    Had dat miljard wat de natuur hier gekost heeft in aanschaf van regenwoud gestopt, dan hadden we veel meer winst geboekt op dat terrein.

  • geelgors

    abtje ik neem aan dat je het miljard bedoelt dat aan subsidie is gegeven aan nl boeren voor natuurbeheer en niks heeft opgeleverd, maar waar de boeren hun zakken konden vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.