Home

Nieuws 2 reacties

Voedselprijzen in april licht gestegen

Rome – De wereldvoedselprijsindex van de FAO is voor de tweede maand op rij licht gestegen. De prijsindex van zuivel steeg naar het hoogste niveau sinds december 2007 terwijl de prijs dan suiker juist daalde tot het laagste niveau sinds juli 2010.

De VN-organisatie verwacht dat dit jaar de productie van granen met 6 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar, maar durft niet te zeggen of dit druk op prijzen zet.
De prijsindex voor graan is ten opzichte van maart 4,1 procent gedaald, maar staat nog 5 procent boven het niveau van april 2012. Maisprijzen stonden onder druk omdat de verwachte eindvoorraad groter uit lijkt te pakken dan eerder gedacht, en omdat de wereldwijde maisoogst naar verwachting groot zal uitpakken. De maisprijs laat zich wel moeilijk schatten omdat nat weer de het inzaaien in de VS heeft vertraagd met nog onduidelijke gevolgen. De tarweprijs bleef vrijwel gelijk. De rijstprijs is marginaal gedaald.
FAO-analist Abdolreza Abbassian stelt dat nog alles afhangt van het weer en stelt dat zelfs wanneer het beeld nu uitkomt, prijzen onvoorspelbaar zijn. Zo is elk jaar spannend hoeveel mais China nodig heeft om zijn veestapel te voeren en is de vraag naar graan elders ook afhankelijk van de keuzes van staten de bijmengplicht voor bio-ethanol aan te passen. Vervaardiging van bio-ethanol uit mais en suikerriet is controversieel.
De zuivelindex steeg te opzichte van vorige maand 15 procent. De belangrijkste reden ligt in een sterke daling van de Nieuw-Zeelandse melkproductie. Het land werd geplaagd door langdurige droogte, wat leidde tot minder beschikbaar voer en een krimpende rundveestapel. Volgens de FAO is de scherpte van de prijsstijging ook gevolg van het gebrek aan commerciële voorraden die kunnen worden gebruikt bij calamiteiten.
De suikerprijs staat onder druk vanwege herstel van de suikerrietproductie van Brazilië, de grootste exporteur van suiker wereldwijd. De prijzen voor vlees en oliën en vetten bleven in april vrijwel onveranderd. De vleesprijzen zijn sinds eind 2012 stabiel maar blijven volgens de FAO in historisch perspectief vrij hoog.

Laatste reacties

 • hout&co

  Voedselprijzen LICHT GESTEGEN ??????

  m'n rug op !!!!

  Dit zullen misschien de grondstofprijzen zijn.
  De prijzen in de winkels laten iets héél anders zien.

  DIE prijzen zijn het laatste jaar, vanaf begin 2012 gerekend, iets heel anders zien !!!
  Kijk je naar anderhalf jaar, dus net voor kerst en oud en nieuw, dan zijn de prijzen met meer dan 40% gestegen.........:

  Lichte stijging ...........

 • Tiny1946

  Als de media roept en schreeuwt de Aardappelen de Tarwe de Melk is een cent duurder geworden dan is het met een raak de supermarkten en winkel bedrijven hooien zo 20 cent op hun prijzen de bandieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.