Home

Nieuws

'Veterinaire praktijk en wetenschap beter aansluiten'

Utrecht - Er moeten meer verbindingen komen tussen de dierenartsenpraktijk en de veterinaire wetenschap.

Dat stelt hoogleraar Mirjam Nielen die aan de faculteit Diergeneeskunde is aangesteld als hoogleraar Evicence-based Veterinary Medicine. Nielen houdt donderdag haar intreerede.

Nielen zegt dat er meer aandacht nodig is voor de vertaling van de veterinaire wetenschap naar de praktische toepassing ervan. Omgekeerd  zijn er in de praktijk veel kennis en veel gegevens aanwezig, die na een wetenschappelijke analyse nieuwe inzichten zouden kunnen opleveren. De wetenschap kan dierenartsen de gereedschappen in handen geven, waardoor duidelijk is waarom iets wel of niet werkt, aldus Nielen.

De faculteit in Utrecht stelt het Evidence-based Veterinary Medicin Centre op dat dierenartsen, veterinaire industrie en studenten kan adviseren bij klinisch onderzoek. Het centrum moet werken aan beter onderbouwde behandelmethoden die duidelijk in protocollen en richtlijnen zijn vastgelegd en waarvan alle dierenartsen gebruik kunnen maken. Hoogleraar Nielen zal zich onder meer bezighouden met het vertalen van de wetenschappelijke analyses naar bruikbare richtlijnen voor dierenartsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.