Home

Nieuws 24 reacties

‘Tuinders kiezen Polen vanwege arbeidsmentaliteit’

De Lier - 82 procent van de tuinbouwbedrijven kan bij de dagelijkse bedrijfsvoering niet zonder Poolse arbeidskrachten. Dit blijkt uit onderzoek van Holland Contracting, uitzendbureau voor Poolse arbeidsmigranten, onder 33 tuinbouwondernemers in Nederland.

Arbeidsmentaliteit is de grootste drijfveer voor tuinbouwondernemers om met Poolse arbeidsmigranten te werken, 60 procent van de tuinders noemt dit als belangrijkste reden. De keuze voor Poolse arbeidsmigranten ligt, naast arbeidsmentaliteit, volgens 31 procent van de tuinders aan het feit dat er geen Nederlandse arbeidskrachten beschikbaar zijn. Bijna alle tuinbouwondernemers (91 procent) zien in de plannen van de Nederlandse overheid om langdurig werklozen in de tuinbouw aan het werk te zetten geen toekomst.

Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting: “Uit het onderzoek blijkt dat tuinders nog steeds een grote behoefte hebben aan Poolse arbeidsmigranten voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. De tuinbouwsector is prijsgevoelig en de marges blijven onder druk staan. De arbeidsmentaliteit en daarmee de productiviteit van de Poolse werknemers, is voor de kostenbeheersing en continuïteit van de tuinbouwsector van groot belang. Dat is dan ook de reden dat de meeste tuinders niet veel zien in de plannen om langdurig werklozen in te zetten in de tuinbouwsector. Het is een misvatting dat arbeidsmigranten goedkoper zijn, zij worden net als Nederlandse werknemers conform de Nederlandse Wet en de bijbehorende cao betaald.”

Laatste reacties

 • frans64

  die tuinders kunnen een mooi verhaal ophangen maar die polen werken voor een paar euro per uur en dat was ook goed te bekijken in de serie over de misbruikte werknemers in de champions in oost brabant

 • sikkert

  een pool is duurder dan een nederlander hoor

 • petra2

  @ frans64: u moet niet alle werkgevers over een kam scheren. Het merendeel van de werkgevers zorgt gewoon goed voor de Poolse werknemers. En buitenlandse werknemers zijn inderdaad duurder want wij moeten ook voor huisvesting zorgen. Verder worden ze gewoon verloont volgens de geldende Cao, ik zou niet weten wat daar fout aan is? We zouden net zo lief Nederlanders hebben voor het werk, kunnen zij ook prima, maar die halen hun neus op voor gewoon met je handen werken.

 • jaap castricum

  het probleem is dat het vakkundig onderwijs de vernieling in is geholpen door de ouders van de schoolverlaters, een vak in handwerk leren dat was voor de dommen. Alles moest in een theoretische opleiding. En deze zelfde ouders verdomme het om werk te doen wat niet past bij hun mentaliteit, zij vinden alles te zwaar daar is hun lichaam niet op gebouwd, waarbij komt dat deze zelfde mensen graag de schuld van hun zwakte leggen bij de werkgever die wel werk voor hun heeft en bij de mensen die het werk voor hun wel doen

 • agratax2

  De Poolse werknemer is per geoogste eenheid (veel) goedkoper dan de Nederlandse werknemer, vanwege de arbeidsethos. De arbeidsmigrant, komt om te verdienen en hij weet dat dat alleen kan als er productie is. De Nederlandse werknemer komt om zijn inkomen volgens CAO te incasseren. Dat je echt moet produceren voor dit inkomen is de Nederlander nog niet duidelijk. De Nederlander vergelijkt het minimum loon met de sociale uitkering en kiest dan voor een beetje minder en meer vrije tijd. Dat deze keuze een deeltje van de huidige crisis is gaat aan hem voorbij. Zijn werkeloos zijn is geheel toe te schrijven aan oorzaken die hij niet kan beïnvloeden.

 • alco1

  Tegenwoordig doet iedereen in Nederland een management opleiding.

 • trijnie

  Net gelezen: bij Albert Hein worden ze onderbetaald, is wel interessant, ook in de tuinbouw. Maar het deugt voor geen kant, iedereen heeft recht op een
  eerlijke beloning, dus pool of nederlander......

 • Piet, Midden-Europa

  Zijn werkeloos zijn is geheel toe te schrijven aan oorzaken die hij niet kan be-invloeden,schrijft @agratax1. Het is waar de sociale wetgeving heeft er toe geleid dat een dergelijke mentaliteit is ontstaan/gegroeid. Stelt u zich eens voor dat er geen migranten waren in NL dan zou hun loonbelasting en indirecte belastingen van bovengenoemden ook nog ontbreken !!!... De laatste tijd groeit bij mij de gedachte dat wij in NL Franse toestanden krijgen, daarna zal de Bonds-republiek Duitsland wel volgen, helaas !!!...

 • alco1

  Juist trijnie. Iedereen heeft recht op een eerlijke beloning. Maar er moet wel verdient worden om sociaal te kunnen zijn. Het steeds meer luchtgeld maken, waardoor we konden leven als God in Frankrijk en waar nu de luchtkastelen van zijn ontploft, zal veel spaanders geven.

 • trijnie

  Maar is het loyaal om Nederlanders aan de kant te houden om mensen, dus de Polen die ze onder kunnen betalen, aante trekken? En begrijp me goed ik heb niets tegen buitenlanders,het gaat mij erom dat de beloning ongelijk is.

 • J@gertje

  Laten we ook Poolse tuinders, managers en bedrijfsleiders naar Nederland halen.
  Die zijn namelijk ook veel goedkoper, en hebben vast ook een betere arbeidsmentaliteit.

 • abtje

  @J@gertje Maar zeker geen Poolse jagers? :-)

 • J@gertje

  Abtje toch, schaam je! ;-)
  Poolse jagers komen echt niet naar Nederland.
  Zij hebben namelijk een bloedhekel aan al die bureaucratie, en zelfs Polen werken niet helemaal voor niets.
  Laat staan dat ze (zoals ik) geld mee moeten brengen om hier te kunnen jagen.
  Als ik alle uren reken, plus de kosten voor aanschaf van mijn wapens en gebruik van munitie, en de jachthuur van mijn veld, lijk ik wel gek.
  Maar jagen is nu eenmaal mijn passie.
  Misschien moet ik ook maar een paar goedkope Polen in dienst nemen die mijn dagelijkse werkzaamheden uitvoeren, zodat ik toch nog wat meer kan gaan jagen ;-))

 • abtje

  @J@gertje Nou rustig maar, don't shoot the messenger:-)
  Het schijnen wel hele goede jagers te zijn. In de tijd van de voedselpakketten naar Polen toe kwamen de treinen vol hazen retour naar Nederland.
  Maar ja, gelukkig is dat is veranderd.

 • Mels

  Trijnie,snap het nou eens en lees goed. De luie Nedelanders willen niet en hoeven niet,de uitkering is te hoog ten opzichte van het minimumloon. Hoe groter dat verschil hoe groter de wil om toch maar werk aan te pakken. Geloof nou niet in die prietpraat van Diederik en zijn vrienden van de SP. Werken met je barst en presteren dan komt er geld in het laatje om sociaal te kunnen zijn,geld wat nu naar Polen verdwijnt.

 • J@gertje

  @Abtje,
  De tijden zijn i.d.d. veranderd.
  De hazen blijven in Polen en de Polen komen naar Nederland.

 • J@gertje

  @Mels,
  Begin morgen een bouwbedrijf.
  Dan heb je binnen een uur 1000 hardwerkende Nederlandse vakmensen voor je deur staan.
  Als je een redelijk salaris biedt heb je bovendien geen last van een taalprobleem.

 • abtje

  Duizend man in dienst en geen taalprobleem, wel een betaalprobleem.

 • schoenmakers1

  om de economie staande te houden zullen we toch meer naar een stuksloon moeten in plaats van het miniumloon dat nu geld

 • trijnie

  @mels, volgens mij betalen ze de Polen niet eens het wettelijk minimum.
  En dat moeten ze de Nederlanders wel betalen.

 • elfstedentocht3

  omdat ze als buitenlandse belastingplichtige worden behandeld krijgen ze de ingehouden loonbelasting grotendeels terug in de veronderstelling het inkomen in hun eigen land op te geven. Dat doen ze echter niet! Als ze zich op een gegeven moment permanent vestigen in ons land en een beperkt aantal jaren premie AOW hebben betaald, zullen ze een gedeeltelijke AOW uitkering ontvangen aangevuld met een bijstandsuitkering. Dit moet door de gemeentelijke belastingen worden opgebracht.De AOW wordt niet geindexeerd en zal uiteindelijk op bijstandsniveau komen.De toekomst kost ons veel geld!

 • Mels

  @Jagertje,jazeker voor de bouw wel en nog goed personeel ook. Helaas kan ik geen werk voor ze toveren. In de pootaardappels,melkveehouderij,tuinderij enz ligt dat toch ff anders,helaas. Dit is van alle tijden want ergens begin jaren 90 dronk ik als loonwerker al koffie met een poolse medicus(afgestudeerd en wel) die voor meer geld achterop de koolplanter zat dan ie met dokter spelen in Polen kon verdienen. Hij sprak prima engels en zo zaten we mooi an.

 • alco1

  Als we Nederlanders aan het werk willen om zo te voorkomen dat er veel geld via buitenlandse werknemers ons land uitvloeit. Dan zulllen we als staat een toeslag moeten geven boven het minimum loon tot uitkerings hoogte.
  Als voorbeeld: Iemand had een loon van 2600 in de maand. Hij komt in de WW en krijgt nog 2000. Deze persoon heeft groot gelijk dat hij niet voor minimumloon van 1460 aan het werk gaat en als ie dat wel gaat doen en hij komt opnieuw in de WW, dan krijgt hij niet weer die 2000.
  Dus zoals gezegd moet de staat vanaf 1460 aanvullen tot 2000. Dit is voor de staat altijd nog veel voordeliger dan de volle pond WW geld en het geld blijft in onze eigen economie.

 • trijnie

  @alco, zoals jij het zegt is rechtvaardig, dan krijgen al die ministers, wethouders en al dat soort heertjes, dames ook niet meer van die kapitalen mee, vaak jarenlang.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.