Home

Nieuws 1756 x bekeken 4 reacties

Toegevoegde waarde Nederlandse veehandel 300 miljoen euro

Den Haag - De bruto toegevoegde waarde van de veehandels- en veetransportsector in Nederland bedraagt 300 miljoen euro, op basis van prijzen en kosten in 2011. Dit blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van de Commissie Veehandel van het Productschap Vee en Vlees.

De economisch belangrijkste sectoren zijn de runder- en kalverhandel met 160 miljoen euro en de varkenshandel met 125 miljoen euro. De totale omzet van de veehandels- en veetransportsector bedraagt 4,8 miljard euro. In de veehouderij hebben structurele veranderingen plaatsgevonden, met als gevolg minder dieren en minder bedrijven. Dit heeft niet geleid tot minder omzet voor de veehandel; er was tegelijkertijd sprake van een sterk toenemende internationale handel.

Uit het onderzoek blijkt dat circa een derde van de handelaren in herkauwers en iets meer dan de helft van de varkenshandelaren fulltime het vak van veehandel uitoefent. Neveninkomsten zijn vaak een belangrijke pijler voor veehandelaren. Eén op de tien veehandelaren is 65 jaar of ouder. Van de handelaren die aangeven dat er een opvolger zou kunnen zijn, heeft 70 procent geen opvolger.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Mijn vader zei altijd iedere boer heeft 1 veehandelaar in de kost. M.a.w. Wij betalen hun gepraat.

 • g.g

  klopt demeter, ze zeggen dat ze op vaste bedragen hebben voor omzetten van vee maar ik kom er steeds vaker achter dat ze meer verdienen aan een stuk vee dan ze zeggen.en dat terwijl ze alleen maar een auto en een kar hebben, en verder niets hoeven te investeren.Hun marge is te hoog.!!

 • kleitokkers

  300 miljoen voor zichzelf of voor de boer ?????

 • drikhend

  Beste Demeter vroeger pakte de handel dikke marges en misbruikte velen het vertrouwen van de boer . In de varkenshandel ging en gaat het steeds meer over grotere aantallen en lopen de handelaren de deur plat om varkens te kopen . En zijn velen al zo ver dat ze varkens omzetten voor transportkosten en al geen handels marge meer hebben . Boeren vergelijken met elkaar de gemiddelde jaar opbrengsten en gebruiken deze in hun onderhandelingen . In de rundveehandel zal men dus ook de markt moeten kennen en de kwaliteit van zijn dieren moeten kunnen inschatten bij handje klap verkoop . En Vleesveestier als u zo goed weet dat ze te veel na u zin verdienen zult u met een ander in zee moeten gaan .En niets hoeven te investeren wees daar maar voorzichtig mee . Want bij leveren aan een slachterij wil niet zeggen dat hun het geld al gebeurt hebben van de slachterij als ze u uit komen betalen . Enkele handelaren zaten er bij Weijl met tonnen in toen de zaak plofte . Beste kleitokkers als de slachterijen het voor het zeggen hadden bestond deze toegevoegde waarde helemaal niet . Het is een zaak van onderhandelen en vertrouwen tussen boer en handel . En wil de handel dat vertrouwen blijven houden zullen ze moeten zorgen dat de boer meedeelt . Zo niet zal hun functie overgenomen worden door de slachterijen en zullen deze dit en nog meer zelf in hun zak steken .

Of registreer je om te kunnen reageren.