Home

Nieuws 2280 x bekeken 5 reacties

Streep door Overijsselse natuurvergunning

Den Haag - De provincie Overijssel geeft te gemakkelijk natuurbeschermingswetsvergunningen voor veehouderijbedrijven. Dat zegt de Raad van State in een uitspraak over de vestiging van een veehouderij in Luttenberg.

De provincie baseert zich bij de beoordeling van natuurvergunningen op uitgangspunten die weliswaar gericht zijn op de vermindering van de ammoniakuitstoot, maar verzekert zich er niet van dat die uitgangspunten ook het gewenste effect hebben. Dat komt onder meer doordat de provincie niet kijkt naar andere ammoniakbronnen, die niet uit de veehouderij komen.

In het concrete geval waarover de Raad van State uitspraak doet, moet de provincie tot een nieuwe beoordeling komen, waarbij het zelfs mogelijk is dat de verleende vergunning alsnog geweigerd wordt.

Het Luttenbergse bedrijf kreeg de vergunning onder meer doordat een milieuvergunning op een andere locatie werd ingetrokken. Die intrekking betekende een vermindering van de stikstofbelasting van twee natuurgebieden (Sallandse Heuvelrug en Wierdense Veld). Maar de vestiging van een nieuw bedrijf op een andere locatie betekent een geringe extra stikstofbelasting van een ander natuurgebied (Boetelerveld).

Bij de provincie zijn inmiddels zeker 30 bezwaren ingediend tegen afgegeven natuurvergunningen. Dat meldt juridisch adviseur Valentijn Wösten, die regelmatig optreedt namens de de Vereniging Leefmilieu en de Coöperatie Mobilisation for the Environment. Volgens Wösten maakt de uitspraak van de Raad van State voorlopig een einde aan het Overijsselse vergunningenbeleid voor de veehouderij. Wösten verwacht dat de 30 ingediende bezwaren allemaal tot vernietiging van verleende vergunningen zullen leiden.

Laatste reacties

 • somporn

  Denk dat er van die 30 bezwaren er bijna geen een uit overijssel zelf komt,meestal is het import die de meeste bezwaren maken.
  Ze willen zogenaamd graag op het platteland wonen maar maar weten niet half hoe het hier aan toe gaat.Laten ze lekker in de stad blijven.

 • Romeijn

  Dit tolereert Boerderij niet:
  - ... zwartmaken van individuen, groepen of organisaties.

 • Mels

  Romeijn. Dit is nog niks. Ik heb het hier erger gelezen....

 • somporn

  Bang voor de waarheid.

 • trijnie

  Woon al 37 jaar op het platteland maar ben bij sommige boeren nog steeds import. Doet best wel eens pijn maar hou zoveel van het platteland en mijn tuin dat ik het kan volhouden. En gelukkig zijn er ook aardige buren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.