Home

Nieuws

Roemenië zet stap richting schaliegaswinning

Boekarest – Roemenië staat buitenlandse ondernemingen toe de aanwezigheid van schaliegasreserves in kaart te brengen. Dat heeft de Roemeense minister van milieu Rovana Plumb bekendgemaakt.

De ondernemingen, waaronder de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron, gaan bodemonderzoek doen in Dobrogea, in het zuidoosten van Roemenië.
Plumb zegt dat het onderzoek geen schade aan het milieu toebrengt en belooft dat eventuele winning van schaliegas ook geen milieuschade mag veroorzaken. Door schaliegas te winnen kan de EU voor zijn energievoorziening aanzienlijk minder afhankelijk worden van het buitenland, aldus de bewindsvrouw. Landen in Midden- en Oost-Europa zijn nu zeer afhankelijk van Russische gasleveringen.
Eerder verklaarde de Poolse regering voor schaliegaswinning te zijn en 12,5 miljoen euro te investeren in onderzoek.  In de VS heeft schaliegaswinning geleid tot fors lagere gasprijzen. Vaak worden boorinstallaties gebouwd op boerenerven waarvoor boeren grote sommen geld kunnen ontvangen. Critici stellen dat de techniek die wordt gebruikt, 'fracking' genoemd, leidt tot vervuiling van het drinkwater.

Of registreer je om te kunnen reageren.