Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:7 mei 2013

Reguliere pacht verliest terrein

Den Haag - Het areaal reguliere pacht krimpt voor het derde jaar achtereen fors. Dit terwijl de kortlopende pachtvorm zonder dwingend recht - geliberaliseerde pacht zes jaar of korter – aan populariteit wint. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS, bewerkt door het LEI.

In 2005 was bijna 394.000 hectare landbouwgrond via deze pachtvorm in gebruik. In 2010 ging het om ruim 350.000 hectare en in 2011 ruim 340.000 hectare. Vorig jaar was dat nog maar ruim 330.000 hectare. Het aandeel reguliere pacht, dus met dwingend recht, zoals toetsing van het contract door de grondkamer, ten opzicht van het totaal areaal landbouwgrond daalde van 18,7 procent in 2010 naar 17,9 procent in 2012.

Sinds september 2007 gelden nieuwe pachtregels, waaronder geliberaliseerde pacht. Het areaal geliberaliseerde pacht zes jaar of korter, waarbij pachters en verpachters zelf de pachtvoorwaarden en –prijs bepalen, neemt toe sinds de invoering. In 2010 ging het om ruim 42.000 hectare. Vorig jaar groeide het areaal met deze pachtvorm naar ruim 55.000 hectare. Het aandeel is nu drie procent van het totale landbouwareaal.

Het areaal eigendom schommelt de afgelopen twee jaar rond de 1,05 miljoen hectare. In verband met de afname van het totaal areaal (erf)pacht in Nederland steeg het aandeel eigendom licht naar 57,3 procent in 2012.

Het areaal erfpacht neemt sinds 2005 jaarlijks met een paar honderd bunder toe. In 2012 gaat het om totaal ruim 37.000 hectare. Dit is twee procent van alle landbouwgrond.

Opvallend is dat de categorie ‘overige’ pachtvormen, waaronder mondelinge pacht, voor het tweede achtereenvolgende jaar daalde. Vorig jaar ging het om bijna 254.000 hectare, 13,8 procent van het totaal.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Felicitaties aan de 'deskundigen'. Is het ze toch gelukt om flink wat pachters uit te roken. En nu maar flink vangen voor de 'geliberaliseerde pacht', zolang het duurt....

 • masmas

  in belgie gaat het er beter aan toe voor de pachters. Ben zelf pachter van een 30 ha tegen een prijs van ruim 300 euro per ha(doorlopende pacht). Veel goedkoper dan in holland. Bovendien heb ik voorkooprecht als de eigenaar zou willen verkopen.

 • Mels

  Hollanders zijn gek geworden,landprijzen van 60000 euro plus en pachtprijzen (geliberaliseerd)van 1750 euro plus en dan janken dat er niks verdient wordt en dat de toeslagrechten toch zeker in stand gehouden moet worden,ja ja ja,

 • casecs

  de tijd zal het leren hoe het gaat,het kan ook nog wel eens zo gaan als in denemarken en dan???

 • minasblunders1

  Masmas, in Nederland gaat alles om geld en korte termijn denken. Men heeft ontdekt dat mensen die eigenaar zijn van een bedrijf veel meer geld kunnen betalen dan een reguliere pachter. Deze mensen hebben immers de grondprijsstijging als tweede tak en hoeven bovendien niet te investeren op deze bijgepachte grond, geen inkomen eruit te halen en geen oude dag. Maar dit duurt natuurlijk zolang de grondprijs niet zakt en bovendien kan zo'n stuk grond mooi gebruikt worden om uit te mergelen teneinde de eigen grond beter te kunnen bemesten. Het zal ze nog vies in de ogen druppen!

 • koestal

  wat is nu het probleem ?

 • Mels

  Voor jou als eigenaar geen enkel,ga maar es pachten voor een prijs die in geen verhouding staat tot de risico`s die je loopt.

 • denker123

  masmas,hoe denkt de eigenaar van de grond hier over,is die tevreden met 300 Euro per ha 300 x 30 ha is 9000 euro.Dan moet het wel grond zijn die met oud geld gekocht is ,met 9000 euro kan de verpachter niet veel rente en aflossing betalen.

 • minasblunders1

  De meeste mensen hebben inderdaad heel wat minder betaald dan de prijs van nu. Als je nu grond koopt om er een pachter op te zetten ben je geschift. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de pachter de rente en aflossing betaalt? Dan kan hij het beter zelf kopen.

 • abtje

  Als verpachter mag je blij zijn dat er een pachter is die jouw oud geld beheert.
  De grond behoud zijn waarde wel, iemand anders houd het keurig bij en betaalt de lasten en een klein stukje rendement. Win win, mits het redelijk blijft.
  Geven die pachters het terug krijg je als verpachter opeens dreigbrieven dat de sloten niet geschouwd zij, nee daar wordt je vrolijk van.
  Hou de pachtprijs redelijk en iedereen heeft er plezier van.

 • minasblunders1

  Abtje, zo is het en niet anders. Het is treurig dat men het in dit land voor elkaar heeft gekregen om de pacht te koppelen aan het inkomen van de eigenaren. De pachtwet heeft TWEE kanten, daar zullen verpachters nog wel achterkomen (als het te laat is). Voorlopig is het nog graaien, graaien en nog eens graaien; de overheid voorop.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.