Home

Nieuws 5 reacties

Rechter: derogatieboetes te hoog

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken legt te hoge boetes op aan boeren die niet voldoen aan de regels voor derogatie bij de naleving van de mestregels. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), de hoogste bestuursrechter, uitgesproken.

Het is de tweede keer dit jaar dat het ministerie een tik op de vingers krijgt van het CBB wat betreft de derogatie-regelgeving.

Naar de uitspraak van het CBB is lang uitgekeken, omdat rechtbanken tot nu toe verschillende uitspraken deden over de boetes die het ministerie oplegde. De ene rechtbank matigde de boetes, de andere rechter liet de boetes in stand.

Het gaat om boeren die stelden dat ze extra grond in gebruik hadden, maar daar in het oordeel van het ministerie niet over beschikten. Omdat ze niet aan de eisen voor de derogatie voldeden, legde het ministerie van Economische Zaken een bestuurlijke boete op, waarbij de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof per jaar als uitgangspunt diende. De rechter oordeelt nu dat het ministerie bij de boetes moet uitgaan van de derogatienorm van 250 kilo stikstof per hectare.

Bij een groot aantal hectares en overtredingen in achtereenvolgende jaren kan de boete oplopen tot tienduizenden euro's. In de zaak waar de rechter uitspraak deed, gaf de veehouder ruim 5 hectare grond op waarover hij niet kon beschikken. De betrokken boer moest van het ministerie ruim 32.000 euro boete betalen, maar de rechter vindt een boete van 17.690 euro op zijn plaats. De rechter zegt dat het ministerie daar geen juridische grond voor had. Bij het opleggen van de boetes moet het uitgangspunt de gebruiksnorm van 250 kilo stikstof zijn, vindt de rechter.

De redenering die het CBB daarbij hanteert is dat de wet geen grondslag biedt voor het hanteren van de norm van 170 kilo. Het ministerie ging er tot nu toe van uit dat boeren die niet aan de derogatievoorwaardoen voldoen, automatisch terugvallen op de 170-kilonorm. Juridisch kernpunt daarbij is dat in de wet niet vastligt dat boeren zich moeten houden aan de 250 kilo-norm, als ze aan de derogatie meedoen. Evenmin is vastgelegd dat die norm vervalt, als iemand daar bovenuit komt.

Het CBB heeft in februari uitgesproken dat de grond die boeren meetellen voor de derogatie, niet feitelijk in gebruik hoeft te zijn. De boer moet echter wel de juridische beschikking hebben over de grond. Het ministerie nam ook op dat punt een ander standpunt in.

Laatste reacties

 • koestal

  boeren worden zwaarder gestraft dan andere wetsovertreders

 • brabantse brave burger

  Wie werkt krijgt straf, wie niet werkt wordt beloond. Hoeveel moet je als gewone burger fout doen om een boete van 17.000,- euro te krijgen??? Dat staat in geen enkele verhouding. Boeren verdienen geld voor geheel Nederland. Daar valt blijkbaar geld te halen. Een klein foutje, PATS! boete doen. En niet te weinig, aldus de hele Nederlandse maatschappij en daarmee de politiek. Het wordt tijd voor opnieuw een boerenpartij. Dan kunnen ze daar in Den Haag een 'poepie gaan ruiken'!! Eén persoon is genoeg. Kijk maar naar mevrouw Thieme. Die praat als een kip zonder kop en de kudde loopt erachteraan. Hup holland hup.

 • a.t.herwijnen

  Worden deze boeren ook nog gekort op hun toeslagen? De boete is dan totaal niet meer in verhouding met de overtreding. Als boeren de derogatie misbruiken moeten ze de eerste jaren verboden worden om aan de derogatie mee te doen. Dit is een veel reëlere straf. Blijkbaar denken de mensen dat de boer schatrijk is dat ze deze boetes zo maar op kunnen hoesten. Inderdaad wordt het tijd voor een partij die voor de rechten van de boer opkomt. Hierin moeten dan wel mensen zitten die affiniteit met de landbouw hebben.

 • koestal

  werken wordt niet gewaardeerd in dit land,het is gemakkelijker om je hand op te houden,daar wordt wel rekening mee gehouden

 • koestal

  laat ze dan ook even naar de riooloverstorten kijken ,wat die op het oppervlaktewater lozen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.