Home

Nieuws 17 reacties

Raad voor dieraangelegenheden: extra ganzen doden acceptabel

Den Haag - Het plan om de aantallen ganzen in vijf jaar drastisch terug te brengen is maatschappelijk aanvaardbaar, gezien de economische schade die de groeiende populatie toebrengt en de tijdelijkheid van de maatregelen.

Dat zegt de Raad voor Dieraangelegenheden in zijn richtsnoer voor het doden van ganzen, dat op verzoek van de staatssecretaris van Landbouw is opgesteld.

De komende vijf jaar moeten jaarlijks 175.000 ganzen meer gedood worden dan nu, hebben provincies en zeven organisaties afgesproken. Nu worden jaarlijks 250.000 ganzen gedood, vooral door afschot. Na die periode zullen jaarlijks nog 300.000 ganzen worden gedood, verwacht de raad. Dit is veel meer dan de aantallen die tot nu toe zijn genoemd.

De raad zette voor- en nadelen van tien dodingsmethoden op een rij. Ze wijst niet één methode aan als meest wenselijke. Per situatie is het oordeel verschillend. Vergassing met CO2 is de meest aangewezen methode om grote aantallen ganzen te doden in het kader van populatiereductie. Dit moet dan gebeuren in de ruiperiode, omdat de dieren dan het eenvoudigst te vangen zijn. Dit sluit aan op de inschatting van provincies en G-7. Het ministerie van milieu heeft hiervoor toestemming gevraagd aan de Europese Commissie. Die toestemming wordt niet eerder dan over een half jaar verwacht.

Daarnaast is aanvullend afschot nodig met het geweer. Dit is volgens de raad het minst bezwaarlijk door in het vroege voorjaar paarvormende ganzen te schieten. Ook dit komt overeen met wat de G7 en de provincies hebben afgesproken.

Voor de bestrijding van ganzen in de buurt van Schiphol is vergassen eveneens de meest aangewezen methode. Aanvullend afschot zou hier niet met kogels, maar met hagel  moeten gebeuren, met het oog op de veiligheid. Ook in geval van acute schadebestrijding aan landbouwgewassen is het geweer de beste oplossing.

Bestrijding van ongewenste exotische ganzensoorten in stedelijke omgeving zou moeten gebeuren door eieren te prikken of te schudden, of eventueel door afschot, maar dan met een geluiddemper op het geweer. Vergiftigen en onthoofden beoordeelt de raad als 'niet aanvaardbaar'.

Het advies is moeizaam tot stand gekomen, aldus voorzitter Frouke Ohl. Ze wijst in haar aanbiedingsbrief op het feit dat verschillende leden van de raad 'tegen' waren en een minderheidsstandpunt hebben ingenomen.

Laatste reacties

 • Bison

  Werk voor je j@gertje..

 • agratax2

  Zouden de tegenstemmers ook tegen zijn geweest als zelf de schade hadden moeten ophoesten? Het is eenvoudig een standpunt in te nemen als het over geld van anderen gaat.

 • Zippie

  Zover mij bekend overzomeren / broeden er momenteel al meer dan 600.000 Grauwe Ganzen in Nederland.
  Aangezien deze ganzen 5 tot 7 eieren leggen, welke rond de maand mei uitkomen, komen er alleen hierdoor al vele duizenden ganzen bij.
  En dan hebben we het nog niet gehad over de honderd duizenden ganzen die komen overwinteren.
  De conclusie door de raad mag dan inmiddels getrokken zijn, maar ik ben benieuwd naar de daadwerkelijke uitvoering ervan!

 • sensia

  helemaal niet maatschappelijk acceptabel. zet de koeien weer terug in de wei dan broeden ganzen niet zo makkelijk in weilanden. jagers laat de vossen met rust, dan hebben ganzen natuurlijke vijanden.
  en jagers maak waar wat jullie jezelf noemen: wild beheer eenheden. zoek de nesten op schud de eieren of smeer ze in met maisolie en neem wat eieren mee naar huis voor een omelet. maar doe dit alles zonder geweer!

 • Mels

  Het afschieten of vergassen is een goede zaak,het enige waar ik niets over lees is wat er daarna mee gebeurt,het zou toch van de zotte zijn als we dat vlees van die ganzen niet lekker kunnen bereiden en op kunnen smikkelen,lijkt mij niet de manier om ze te vernietigen.Diervoer mag ook.

 • trijnie

  Als er niet zoveel vossen waren afgemaakt, was dit probleem niet zo groot geweest, dat is een ding wat zeker is.
  De mens denkt overal zijn stempel op te kunnen zetten maar je ziet maar weer in deze goed verkeerd bezig.

 • trijnie

  Als er niet zoveel vossen waren afgemaakt, was dit probleem niet zo groot geweest, dat is een ding wat zeker is.
  De mens denkt overal zijn stempel op te kunnen zetten maar je ziet maar weer in deze goed verkeerd bezig.

 • jordi 1455

  Trijntje dan hadden we twee problemen te veel vossen en te veel ganzen, want vossen eten niet alleen gans.

 • Bison

  Vossen mogen een paar eieren en kuikens verorberen en een enkele verwonde gans maar daar blijft het bij.
  Een vos is echt geen match voor een gezonde gans.

 • henk 60

  Wat ganzen op grasland betreft. Er is ook graszaad en graan daar lopen geen koeien op gelukkig maar wel ganzen. En sensia ga jij dan ook helpen om eieren te schudden en te prikken zoveel tijd is daar niet voor dat kunnen de jagers niet aan. De fout ligt in het verleden door toen geen goed beheer te mogen voeren liep het uit de hand.
  Mensen die achter een bureau zitten en denken alles te kunnen regelen maar van toeten nog blazen weten zijn de oorzaak.
  We leven niet meer in het paradijs, er zal goed beheert moeten worden en daar hoort nu eenmaal afschot bij.

 • Mels

  trijnie,je weet echt van toeten nog blazen he?,Een vos is een opportunist,die zal de kippen en konijnen die in onze tuinen voor het oppeuzelen lopen eerst kiezen en dan die moeilijk grijpbare en agressieve ganz,die klapwiekt em veel te veel,zoals bison zegt,een gezonde gans maakt korte metten met een vos,das zeker.Het wordt gewoon tijd voor ongehoorzaamheid zolang de schade die veroorzaakt wordt door het toedoen van onkundig beheer niet of niet naar waarde vergoed wordt.Afknallen en opvreten die ganzen dus,net zolang tot er juist beheer en beleid gemaakt wordt,Al die boeren en jagers achter slot en grendel stoppen gebeurt echt niet.Lok het proces maar uit.

 • leo,s vriend

  trijnie, De OVP is het mooiste voorbeeld dat vossen met rust laten totaal onzinnig is,Daar wordt sinds jaar en dag NIET op vossen gejaagd of anderszins beheerd en waar denk je dat de ganzenpopulatie enorm is en de groei niet te stoppen?????( het overschot aan ganzen vliegt daar de polder uit en moet door de boer gevoed worden)

 • agratax2

  @Meis. Je wilt de ganzen op eten. Dit kan helaas de herkomst kan niet getraceerd worden, dus voor de zwakke Nederlandse consument is dit vlees uit den boze. De ganzen kunnen wel allerlei ziektes onde de leden hebben en dan is er niemand aansprakelijk te stellen.

 • agratax2

  Ik kan garanderen dat gans net als ander pluimvee goed smaakt zowel in de braadslee als op de gril. Tevens geven de eieren een goed gevulde koekenpan as je ze bakt.

 • abtje

  We kunnen er wel groene stroom mee opwekken...Laat Rendac ze maar ophalen en verwerken.:-)

 • J@gertje

  Hoe lang wordt er nu al politiek geouwehoerd over die ganzen, en wat heeft dat allemaal al gekost en wat heeft het opgeleverd?
  Iedere provincie vaart haar eigen koers en een fatsoelijk beheerplan is er in de meeste provincies nog steeds niet.
  Hier in Gelderland kennen 4 verschillende ganzenontheffingen, wat in mijn werkgebied betekend dat ik eerst de boel maar op moet laten vreten voordat ik er wat aan mag doen.
  Intussen barst het hier al weer van de jonge ganzen.
  En de beleidsmakers maar roepen dat er nu daadwerkelijk wat aan de ganzen gedaan kan worden.
  Niets is minder waar.


 • PetervanKempen

  Het probleem is dat natuurbeheeders geen fauna beheren.
  Daardoor lopen allerlei populaties uit de hand.
  @sensia en @trijnie, met hypnose lukt het niet, de problemen van vandaag komen door de nalatigheid van de natuurvrienden in het verlden. Denken een evenwicht te krijgen door niets te doen. Daarvoor is ons landje te veel aangeharkt en hebben we al sedert de ijstijd geen vrije natuur meer.Maar goed dan moet er geschoten worden en of dieren meoeten worden doodgemaakt, en dat willen jullie overduidelijk niet. Eieren invetten is embryo''s doodmaken door verstikking trouwens. Ik zou zeggen erheen en aan de slag.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.