Home

Nieuws

Prijzen meststoffen gelijk tot dalend

Utrecht – De wereldmarktprijzen van stikstofkunstmest en fosfaat zullen in het tweede kwartaal dalen. De prijs voor kali blijft vermoedelijk gelijk. Dat schrijft de Rabobank in een kwartaalbericht over de kunstmestmarkt. In het eerste kwartaal bleef kali rond dezelfde koers bewegen, terwijl de prijs van stikstof marginaal daalde en de fosfaatprijs kelderde.

Na een periode van relatieve stabiliteit zijn kaliprijzen in het eerste kwartaal van 2013 19 procent gedaald. Een prijs van 410 dollar per ton bevestigt volgens Rabobank het pessimisme op de markt. De prijsdaling is direct gevolg van de uitkomst van onderhandelingen van exporteurs met China en India. De Aziatische landen hebben een vrij grote voorraad en bedongen 70 dollar per ton 'korting' op de prijs van vorig jaar.
In India staat de markt ook onder druk omdat de munteenheid roepie is gedevalueerd. Hierdoor is de inkoop van kunstmest in dollars voor Indiase afnemers duurder geworden. Rabobank verwacht dat Indiase akkerbouwers vermoedelijk nog wel even aan stikstof de voorkeur geven, omdat dit product goedkoper is. Als de vraag in Zuid-Amerika straks aantrekt, hebben de Noord-Amerikaanse kaligiganten zoals Mosaic en PotashCorp nog 3,2 miljoen ton op voorraad liggen, 33 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.
Op de stikstofmarkt vond het afgelopen kwartaal weinig handel plaats omdat zowel China als India voldoende voorraad hebben opgebouwd. Het Amerikaanse zaaiseizoen ving door koud en nat weer bovendien weken later aan. In Brazilië nam de vraag wel scherp toe en zal een grote koper blijven in het tweede kwartaal. In de VS wordt nu snel ingezaaid, terwijl India een grote importtender aan het voorbereiden is.
Maar Rabobank verwacht toch dat vraag en aanbod in het tweede kwartaal in balans blijft, met prijzen dichtbij 350 dollar per ton. De Chinese export van stikstofkunstmest blijft een onzekere factor. China hanteert tot eind juni een exportbelasting op stikstof van 77 procent, maar verraste in de periode van november vorig jaar tot en met februari door toch enorme exportvolumes op de markt te brengen, omdat douanebeambten laks waren.
De prijs voor fosfaat ligt ruim 10 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Aan het einde van de maand maart steeg de prijs kortstondig scherp. Verdere stijging zit er volgens Rabobank niet in omdat alleen in Brazilië meer wordt geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.