Home

Nieuws 597 x bekeken

Prijs voedingsmiddelen 2,9 procent hoger

Den Haag – De prijs van voedingsmiddelen lag in april 2,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De consumentenprijs van aardappelen lag 25 procent hoger, terwijl voor vers fruit 11 procent meer betaald wordt – een beeld dat ook in maart zichtbaar was. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijs van vlees lag in april 2,9 procent hoger dan een jaar eerder, waarbij de stijging van de prijs van kippenvlees (3,4 procent) het meest in het oog springt. Maar ook varkensvlees is in prijs gestegen. De prijs van eieren lag in mei 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl in maart een stijging van 5,6 procent is genoteerd. In 2012 lagen prijzen voor eieren al relatief hoog in vergelijk met eerdere jaren.
De prijs van melk lag in april 3,3 procent hoger terwijl de prijs van kaas vrijwel gelijk is gebleven en boter 7 procent goedkoper is geworden. In maart lag de prijs van boter nog 1 procent lager dan een jaar eerder. De prijs van verse groente lag in maart 3 procent hoger dan een jaar eerder, maar beweegt nu richting een plus van 6 procent. De prijs van diepvriesgroent is anders dan in maart duidelijk achtergebleven bij 2012.
In maart lagen consumentenprijzen voor voedingsmiddelen 3,4 procent hoger. De totale inflatie lag in maart 0,5 procent lager en in april is het verschil teruggelopen tot 0,3 procent. De huidige inflatie ligt met 2,6 procent op het laagste niveau in zes maanden. De daling van de inflatie is vooral gevolg van lagere brandstofprijzen. De inflatie ligt nog wel boven het Europese gemiddelde en boven het doel van onder maar vlakbij de 2 procent.
Omdat in de Eurozone gemiddeld de inflatie duidelijk onder de 2 procent bleef in april, is de rente door de Europese Centrale Bank verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.