Home

Nieuws

Prijs OCI Nitrogen voor fijnstofbeperking

Geleen – OCI Nitrogen heeft de Responsible Care-prijs gewonnen vanwege het terugdringen van de stofemissie tijdens de productie van kunstmestkorrels. Met een nieuw koelsysteem heeft de Limburgse producent van stikstofkunstmest, de emissie teruggebracht van 174 ton fijnstof naar nul.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de branchevereniging van de Nederlandse chemische industrie (VNCI).
De jury oordeelt dat het project niet alleen grote milieuwinst oplevert maar ook een voorbeeld is van ondernemersvisie, doorzettingsvermogen en verantwoord ondernemen. Naast minder uitstoot van fijnstof werd ook het energieverbruik in de koelsectie 75 procent teruggebracht, terwijl de productie 20 procent is toegenomen. “Het was een serieuze en risicovolle investering”, aldus directeur van OCI Nitrogen Gert-Jan de Geus, “maar onze mensen hebben keihard gewerkt en die inspanning wordt nu beloond.”
Bij de productie van kunstmestkorrels worden de korrels aan het einde van het proces gekoeld. Voor verdere uitbreiding van de capaciteit was een nieuwe vergunning nodig, aldus fabrieksmanager Jos Claassen. “De provincie stelde ons met verlaagde normen voor een serieuze uitdaging. Tot voor kort koelden wij met de gangbare, traditionele luchtinstallaties.”
Het leek volgens Claassen vrijwel onmogelijk en in elk geval nooit vertoond de uitstoot naar nul terug te dringen. “Met vallen en vooral veel opstaan zijn onze technici erin geslaagd om een uniek systeem te ontwikkelen. Wij hebben gekozen voor indirecte waterkoeling. Deze bestaande techniek was echter niet direct toepasbaar voor ons. Het bleek een ware uitdaging voor onze technici”, aldus Claassen.
De technici van OCI Nitrogen werkten samen met Sitech, Stork en de leverancier van het apparaat, Coperion. Het ontwikkelproces nam in totaal 36 maanden in beslag. OCI Nitrogen voorziet momenteel twee andere productielijnen ook van nieuwe koelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.