Home

Nieuws 8 reacties

Pachters en verpachters blij met evaluatie

Den Haag – Pachters en verpachters zijn positief dat er een evaluatie komt van het huidige pachtprijzensysteem. Het ministerie van Economische Zaken maakte vrijdag bekend dat Willem Bruil, directeur van het Instituut Agrarisch Recht, het pachtstelsel gaat evalueren.

“Het zal iedereen duidelijk zijn dat aan het ge-jojo met pachtprijzen een einde moet komen”, zegt voorzitter Piet van der Eijk van de bond van landpachters, BLHB. Bij het huidige pachtprijzensysteem, waarbij de pachtprijzen zijn gebaseerd op de bedrijfsinkomens, schommelen de pachtprijzen sterk. Dit jaar dalen de prijzen in akkerbouwgebieden tot 30 procent. “Dat verheugt ons, maar we hangen de vlag nog niet uit. De prijzen voor akkerbouwers zijn in vijf jaar tijd verdubbeld, en nu zie je dat de daling is ingezet. De prijsschommelingen geven duidelijk aan dat de pachtprijs wordt gebaseerd op de verkeerde parameters”, zegt Van der Eijk.

“Het heeft lang geduurd, maar ik ben opgelucht dat het er nu echt van gaat komen. Ik hoop dat die evaluatie ruim voor het einde van dit jaar wordt afgerond”, zegt Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht van LTO Nederland. Hij is niet tevreden over de pachtprijsbepaling van bedrijfsgebouwen. “Daar is niets aan veranderd, ondanks de vele bezwaren. Het draait er nu nog om wat een verpachter nodig heeft en wat een pachter kan betalen”, zegt Michielsen, die hoopt dat dit ook in de evaluatie ter sprake komt. De nieuwe pachtnormen die zijn vastgesteld zijn volgens LTO zoals verwacht.

De Federatie van Particulier Grondbezit wil inhoudelijk nog niet reageren op de pachtprijzen. Over de evaluatie onder leiding van Bruil is directeur Ronnie van Woudenberg van FPG positief. “Bruil heeft veel kennis en bagage voor deze taak."

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat is er fout aan een pachtprijs, die gerelateerd is aan de opbrengst? Dit systeem was kort geleden nog normaal in Midden Frankrijk, niet dat de boer zijn boeken op tafel moest leggen. Nee hij moest eenvoudig een bepaald deel van zijn tarwe opbrengst als pacht betalen. Hierbij is de eigenaar geïnteresseerd bij een goede boer, goede bodem condities (afwatering Ph etc.) en tevens wordt hij mede afhankelijk van de wereldmarkt prijs. Zijn betrokkenheid bij het landbouwpolitieke gebeuren wordt hiermee gewekt.

 • Mels

  agratax,en hoe zou jij de Nederlandse manier van pachtprijs bepaling dan willen omschrijven???

 • minasblunders1

  Wat er mis is aan een pachtprijs die gerelateerd is aan de opbrengst? Niets, als het gaat om gewassen. Hier in Nederland hebben we echter te maken met een pachtprijs die gerelateerd is aan het inkomen. Feit is dat er in een bepaalde regio eigenaren en pachters met elkaar worden vergeleken, waarbij voorbij gegaan wordt aan het feit dat eigenaren een hoop (fiscale) voordelen hebben door de grondprijsstijging. Dan krijg je automatisch de situatie dat pachters meer gaan betalen naarmate eigenaren voordelen hebben.

 • minasblunders1

  Eigenaren houden hun inkomen laag door de vele investeringen die ze doen op de grondprijsstijging met als gevolg veel afschrijvingen. Pachters hebben een laag inkomen en kunnen niet meer investeren, hebben geen of nauwelijks afschrijvingen meer, maar moeten wel aflossen. Die LEI-druiloren hebben nu geconstateerd dat ze evenveel verdienen. Tja, Wageningen-niveau hè?

 • joannes

  @Minasblunders1, bijna elke studie, die tot conclusies moet komen in een complex onderzoeksgebied, ¨helpt¨ zichzelf met vooral eerst het onderzoeksgebied te definiëren. Door fiscale effecten en individuele besluiten daarop uit te sluiten ivm de complexiteit hebben die onderzoekers een mijnenveld voorkomen. Maar zoals bijna alle fiscale regelingen, verstoren, of eigenlijk manipuleren, ze uitkomsten om politieke redenen in dit geval, in het voordeel van de (groot)grondbezitters, waar,natuurlijk de overheid één van de belanghebbende is. Zij hebben belang bij een hoge opbrengstprijs die géén rekening houdt met eventuele fiscale nadelen. Die zouden publiek en politiek teveel aandacht geven aan de belangen van grondeigenaren.

 • agratax2

  Meis we zouden de pachtprijs kunnen uitdrukken in een percentage van de >behaalde< omzet per jaar. Een slecht boeren jaar telt dan helaas voor de eigenaar van de grond door in de pachtprijs, maar ook politieke beslissingen die van invloed zijn op het bedrijfsresultaat komen hiermee mede op de schouders van de grond eigenaren. Ik denk dat we hiermee twee vliegen in één klap slaan 1) risico verminderen, 2) politiek meer macht binnen halen.
  Nu is de pachtprijs eenvoudig een vast bedrag dat niet zal veranderen bij een politiek besluit dat bv meer of minder bemesten regelt.

 • koestal

  pachtprijs is al meer dan 50 jaar een omstreden zaak

 • Mels

  Agratax1,MELLLLS,Ik dank u voor de heldere verklaring maar het omschrijft niet de bepaling van de pachtprijs op dit moment.Het medelen van de verpachter zal de pachtprijs niet verlagen,helaas,het blijft een melkkoe,anders niet en voor 500 euro/ha wil ik wel 200ha pachten hoor,geen probleem,liever vandaag dan morgen,probleem is dat een pachter niet de voordelen geniet die een eigenaar wel heeft,al waag ik het nog wel es te betwijfelen wie er nou slechter af is,de pachter die nieuwe trekkers en machines koopt maar geen geld krijgt om land te kopen want u heeft geen onderpand of de eigenaar die jaren krom ligt om het land aan de familie te betalen en op zijn 65ste de pijp aan maarten geeft??????Doe mij maar pachten met de hoop dat ik wat opzij kan zetten,helaas steelt de fiscus het weer aan het einde........das de grootste boef in NL.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.