Home

Nieuws 14 reactieslaatste update:27 mei 2013

Paar duizend demonstranten tegen Monsanto

Rijswijk - Op enkele plaatsen in het land waren zaterdag demonstraties tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. De meeste mensen kwamen in Amsterdam en Wageningen opdagen.

In Wageningen zou het volgens de organisatoren om 3.000 man gaan, de politie hield het op ongeveer 1.000 mensen. In Amsterdam verzamelden zich ongeveer 1.200 demonstranten. Daarnaast waren in Den Haag enkele honderden betogers op de been. Ook in Bergschenhoek, stond een bijeenkomst gepland, maar daarvan zijn geen bijzonderheden bekend.

Monsanto geniet vooral vooral onder tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen een slechte reputatie. Het concern, dat vestigingen heeft in Wageningen en Bergschenhoek, is ook in andere landen het mikpunt van demonstraties.

Tijdens de bijeenkomsten, die rond 14.00 uur in Nederland begonnen, waren er toespraken en optredens. Sommige gingen gepaard met protestmarsen en duurden tot het eind van de middag. Volgens de betrokken politiekorpsen is alles rustig verlopen.

De actievoerders verwijten de multinational, die grote invloed wordt toegedicht op politiek en wetenschap, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die het produceert.

Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als mais en soja.

Topman van Monsanto Hugh Grant verwijt tegenstanders elitair gedrag. Hij zette critici weg als mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen en ondertussen anderen meer betaalbare opties ontzeggen.

Laatste reacties

 • Boertje-M-sob Henak

  round-up = agent orange
  alles wat slecht is komt van monsanto of beter gezegd: MONSATAN

 • Boertje-M-sob Henak

  round-up = agent orange
  alles wat slecht is komt van monsanto of beter gezegd: MONSATAN

 • agratax2

  Agent Orange is nog vuiler dan Round Up. In Agent Orange zit naast Groeimiddel ook nog Dioxine. Monsanto had het over en kon het zo mooi tegen betaling afvoeren via het ministerie van Defensie uit Washington. Ik heb op mijn project van afgelopen voorjaar de gevolgen gezien van A.O. op de nazaten van de toen besproeide Vietnamezen. Dankzij deze smerige oorlog zitten wij nu met GMO ś en RR gewassen en erger een naar de wereldmacht smachtende Monsanto directie. Mannen die niet bang zijn voor intimidatie en omkoping. Hoe lang kan onze politiek nog de poot stijf houden? Gaan ze vroeg of laat voor het geboden >geld< en mooie functie.

 • AD AKKERMANS

  Round-up kun je drinken niks mis mee, Waar het mij om gaat is dat zij teelt van alle gewassen op heel de wereld in handen krijgen.Ik zie het al voor me ,In Afrika op aangekochte grond door en voor chinezen soya telen met zaad van monsanto terwijl de afrikaanse bevolking dood gaat van de honger omdat monsanto de aanplant van afrikanen vernietigd.

 • denker123

  Monsanto werkt in de V.S. Als een drugs dealer,die eerst zijn klanten verslaafd maakt,door subsidies te geven aan Universiteiten,middelbare scholen,landbouwjongeren 4H clubs ,zelfs de boerin van het jaar wordt volledig door Monsanto gesponserd. Jongeren van 14 jaar staan fier met een grote Monsanto sjhec in hun handen te zwaaien.Monsanto dicteerde ook het Amerikaanse biobrandstoffen belijd,niet om een beetje benzine te vervangen door ethanol maar om zoveel mogelijk ongezond GMO zaaizaad en round up te verkopen .zonder de teelt van voedselgewassen voor het maken van ethanol is er geen GMO rommel en round up nodig en is ons voedsel veel gezonder.

 • agratax2

  Beste Ad heb je al eens Round Up gedronken? Ik weet, dat er nadat mensen contact hebben gehad met Round Up spuitvloeistof en nevel in de lucht er velen dood gaan en / of zwaar verminkte kinderen ter wereld brengen. Deze ervaring uit o.a. Zuid Amerika zet jouw drinken denk ik wel in een ander daglicht. Voor de Vietnam oorlag was Monsanto een op sterven na dood bedrijf en na de Agent Orange oorlog is het een florerend bedrijf met zijn tentakels in vele regeringen over de hele Wereld. Ad als Monsanto zijn wil doorzet en dat doet het, dan kun je op termijn alleen nog hun nieuwe zaad gebruiken voor 1 jaar na teelt en de volgende ronde zal geen gewas meer geven. Jammer dat ten tijde van de eerste resultaten van de genetische manipulatie de boeren voormannen hebben zitten slapen en de anti gevoelens alleen toeschreven aan 'Geiten Wollen Sokken' mensen en ze nooit geluisterd hebben naar de enkele kritische jonge boer en ze hebben deze jongeren toen ter tijd (rond 1980) de mond gesnoerd en als een stel stommelingen weg gezet. Zij hebben op de gevaren van Monsanto >monopolie< gewezen nog meer dan op de gevaren van manipulatie.

 • sensia

  Byzonder is dat de enige politieke partij die sinds jaar en dag waarschuwt voor Monsanto en haar produkten de Partij voor de Dieren is. Zij hebben ook opgeroepen en meegelopen met deze demonstratie.

 • jordi 1455

  Agratax het is wel vreemd dat monsanto een monopoly kan opbouwen, in de VS is een anti-trust wet die er voor zorgt dat monopoly's worden doorbroken. Ik zou haast zeggen dat de anti-trust waakhond en gewone politici zijn omgekocht door monsanto. Als de EU kloten had en werkelijk om zijn volk gaf zouden ze alle monsanto's producten boycotten.

 • alco1

  Partij tegen Dieren is overal tegen, dan wordt je heel langzamerhand niet meer serieus genomen. Ook bij onderwerpen die er echt toe doen.

 • AD AKKERMANS

  Agent-orange is geen round-up dat was volgens mij 2-4-5 T ester. Het grote geld door licensies is allang verdient met round-up.Intereseert monsanto niet zo veel meer.Genetische manipulatie zal een grote vlucht nemen ,het gaat er alleen om bij wie liggen de rechten en zal voor uitbuiting gebruikt worden

 • agro1

  idd, agent orange was geen roundup, werkt te traag. zeker de eerste generatie, mocht die ten tijde van Vietnam al bestaan hebben, weet ik niet.

 • Mozes

  Agratax1 #3 , je suggereert dat Roundup groeistoffen zou bevatten. Dit is onjuist, het is een eiwitsyntheseremmer. Groeistoffen zijn oa MCPP, MCPA en Starane.

 • agratax2

  Mozes ik heb gezegd dat A.O. groeistof bevat en niet dat A.O. round up is. M.a.w. A.O is GEEnN round up.

 • trijnie

  Laat deze slechterikken niet de baas worden. Daar kunnen wij als consument voor zorgen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.