Home

Nieuws 4275 x bekeken 27 reacties

Overtreders spuitregels vanuit de lucht betrapt

Den Haag- Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en waterschappen in Noord-Brabant en Zeeland hebben boeren betrapt die zich niet hielden aan de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dit laat de controle-instantie weten.

Tijdens de eerste drie zogenoemde milieuvluchten met een vliegtuigje zijn vier boetes uitgedeeld. Twee voor het doodspuiten van slootkanten en twee voor het werken zonder een spuitlicentie. Voor het verwaaien van spuitvloeistof (drift) werd een waarschuwing gegeven. Ondernemers die de spuitregels overtreden, krijgen een boete en/of korting op de bedrijfstoeslag.

Op verschillende dagen en tijdstippen vliegen inspecteurs van de NVWA en handhavers van de waterschappen boven Noord-Brabant en Zeeland. Tegelijkertijd voeren teams op de grond controles uit, mede op basis van meldingen vanuit de lucht. Inspecteurs in de lucht kijken of tijdens het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen voldoende afstand wordt gehouden van sloten. De grondteams kunnen aanvullend een monster uit de spuittank nemen om na te gaan of het juiste middel wordt gebruikt. Verder onderzoeken zij of de verplichte driftarme spuittechniek wordt toegepast om verwaaien van spuitvloeistof te beperken. De waterschappen controleren of er geen verontreinigd water van het land wegstroomt naar een nabijgelegen sloot of beek.

Laatste reacties

 • info36

  Wat een helden.

 • Seizoenskrediet

  Dit gaat veel te ver! Kan me goed voorstellen als iemand binnenkort er eens zo'n helikopter neerhaalt, dit heeft niets maar dan ook niets met vrijheid te maken!
  Mijn ervaring is dat er in mijn omgeving ontzettend serieus met gewasbeschermingsmiddelen omgegaan wordt, veelal door mensen met meer verstand als de gemiddelde AID-er. Onzorgvuldig handelen met middelen wordt door nagenoeg iedere agrariër afgekeurd.
  Het is in Nederland te gek voor woorden, eerst kun je als ondernemer kromleggen om die lui van een goed inkomen te voorzien, vervolgens lopen die arrogante lui, als dank, alleen maar voor je voeten.
  Banen creëren noemen ze dat geloof ik, wordt tijd dat alle ondernemers in Nederland eens een aantal maanden geen btw af gaan dragen...

 • agratax2

  Dit systeem is erger dan het communistische controle systeem van weleer.

 • Ishtar

  @Seizoen, wel typisch de sector mentaliteit? Helicopters neerhalen?
  Dat gaat zeker niet te ver?
  En boeren hebben zeker recht op uitbreiding en spuiten hoe en wat ze willen?
  Volgens mij gaat het om het volgen van wetten en regels.
  En als de sector het grondwater en/of oppervlakte water vervuilt, en men doet dit al jaren, dan is het beter om dat boerenbedrijf te sluiten lijkt me als je toch niet aan regels wilt houden.

 • Lars

  Als jij nou eens die helikopter gaat vliegen dan kunnen dat twee vliegen in 1 klap zijn.

 • abtje

  @Ishtar Niet zo doorslaan. Controle op wetten en gewasbeschermingsmiddelen is prima. Alleen hoe er hier weer een hetze gevoerd word door de waterschappen en de AIVD is belachelijk.
  De waterschappen horen SAMEN met de boeren te werken voor schoon en veilig water. Deze schappen kunnen onbeperkt geld uitgeven, is hun begroting niet kloppend dan verhogen ze de lasten voor boer EN burger gewoon.
  Nu voelen ze zich verheven boven het volk en gaan ze in het extreme aantonen hoe goed ze zijn. Het tegenovergestelde is eerder een feit.
  De AIVD zal ook wel weer geldingsdrang hebben na hun beschamend slechte controle op de voedselveiligheid, dus ook nu weer even doorslaan.
  De boeren werken met de natuur, zijn daar in de regel ook zeer zuinig op, het is hun leven. En nogmaals, controles is prima, maar hou het lekker normaal en doe niet zo enorm overdreven.

 • abtje

  AIVD is natuurlijk NVWa

 • info36

  lshtar, wat ben jij een visieloos dom wezen. Voor mijn huis ligt in de sloot een rioleringsoverstort, als het regent komt die vieze troep die uit jou lichaam komt voorbij drijven. Dat is goed voor de waterkwaliteit zeg! Terwijl ik moet voldoen aan een sluitend systeem dat me vele duizenden euro's heeft gekost.
  Als je van de materie totaal geen verstand hebt moet je ook niet reageren. Ik heb geen regels nodig om verantwoord met gewasbeschermingsmiddelen om te gaan. Die verantwoording heb ik zelf. Dat wij met helikopters in de gaten worden gehouden is schandalig! Wij willen zelf verantwoord de toekomst in! Er is al heel veel bereikt. Daarom nogmaals: stelletje helden!

 • jan10

  Gewoon zorgen dat de boel voor elkaar is!

 • info36

  Dat is het al sukkel, alleen bij de waterschappen zelf nog steeds niet.

 • abtje

  Hoeveel jaar zijn die overstorten nu al verboden? Dat controleren ze niet. Ze durven hun baas geen proces aan te doen. En dan nog al die lekkende rioleringen, de niet goed funtionerende IBA's. Nee, lekker stoer doen bij de boeren. Klinkt veel beter bij funtioneringgesprek...

 • trijnie

  Ik begrijp niet waarom sommigen hier zo heftig reageren. Het is toch doodnormaal om je aan de regels te houden?
  Het is al niet zo wijs om zoveel bestrijdingsmiddelen te gebruiken omdat je de gezondheid van je medemens in de waagschaal legt en dan ook nog marchanderen hiermee is helemaal van de gekke.
  Ze kunnen niet genoeg controleren en het is zeker nodig, ook in mijn omgeving gaat het er vaak verkeerd toe maar ik spreek ze er wel over aan.

 • Romeijn

  Uit de regels waar hieronder naar verwezen wordt:
  'Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. U dient zich te houden aan de wettelijke regels en de algemene fatsoensnormen. U reageert op het artikel, niet op elkaar.'
  Blijkbaar moeten de waterschappen eerst zelf contact opnemen met de redactie voordat reacties die niet aan de voorwaarden voldoen worden verwijderd...

 • Seizoenskrediet

  Lieve Trijnie, in een aantal gevallen is de waterkwaliteit in intensieve teeltgebieden nog schoner als in afgesloten natuurgebieden in Nederland. Ik weet niet waar u woont, maar agrarisch Nederland is uiterst zorgvuldig met gewasbeschermingsmiddelen.
  Laatst was er een enorme ophef over het gebruik van onbemande camera vliegtuigen, mensen worden hierdoor in hun privacy aangetast...Waarom moet agrarisch Nederland dit dan wel toestaan, heeft iedereen in Nederland recht op privacy behalve de mensen op het platteland??
  Daarbij is er veel te veel (tegenstrijdige) regelgeving in Nederland.
  Automatisering zorgt ervoor dat ieder bedrijf efficiënter kan werken, dus meer met minder personeel. Dit snappen ze bij de overheid nog niet, mensen hebben in dienst van de overheid veel tijd over, verzinnen de meest idiote regelgeving. Vervolgens gaat een fors deel van de jongeren die niet weet wat ze willen dan maar voor een opleiding met een controlerende functie en een serieus probleem is geboren...

 • Seizoenskrediet

  Kortom, ondernemend Nederland, dat uiteindelijk voor het grootste gedeelte verantwoordelijk is voor alle inkomsten en betalingen, wordt teveel gehinderd door kosten, idioot verstikkende regelgeving en de hordes controlerende ambtenaartjes die de belastingbetalers op alle mogelijke manieren voor de voeten lopen. Nederland gaat er aan kapot mevrouw, weet u hoeveel bedrijven er inmiddels betalingsproblemen hebben omdat ze aan de belastingen, loonheffingen, accijnsen, heffingen en regelgeving moeten voldoen...Sla de krant maar eens open.
  Maar maak u niet druk, als Den Haag geen andere weg gaat volgen, zal de 'crisis' ervoor zorgdragen dat over een aantal jaren alle problemen zijn opgelost, wat er in de tussentijd gebeurt mag u zelf bedenken.

 • trijnie

  seizoenskrediet,vorig jaar was hier een spuiter met minstens windkracht vijf bezig,en er zaten zeker5bunder land tussen maar het stonk hier zo dat ik maar naar binnen ben gegaan. En in het verleden namen ze zelfs de gemeente berm mee als ze spoten tegen onkruiden. Ik zit er midden in en ik weet waar ik het over heb. En prijs de hemel dat ik een buurman heb die niet grootschalig spuit maar hooguit met een rugspuit de meest ongewenste kruiden spuit.

 • Koeienboer

  @trijnie Dat ze de berm van de gemeente meenemen: ik geef ze groot gelijk. Daar groeit ook werkelijk alleen maar rotzooi. En die lui laten de boel maar lekker zaaien want een ambtenaar hoeft toch nooit verantwoording af te leggen. Die heeft alleen rechten: 13e maand, vakantiegeld, 36-urige werkweek, veel vrije dagen....

 • jan10

  Prima dat je de berm meeneemt,of doodspuit of wat dan ook,maar niet teuten dan als je gepakt word. Simpel.
  info36: Als je zo verantwoord bezig ben waarom heb je er dan zo veel problemen mee dat ze een keer overvliegen,ik zwaai altijd vriendelijk!!

 • trijnie

  Beste mensen, sommige mensen en vooral ,gelukkig niet alle boeren, hebben geen ogen in hun hoofd oftewel zijn ziende blind.
  Want als je goed kijkt, kun je zelfs zien dat een doodgewone paardebloem een schoonheid is.
  Daarbij willen de mensen die er wel van kunnen genieten wel eens wat terug zien van hun belastingcenten en niet alleen die biljartlakens, die niets meer betekenen voor vlinders en vogels, zien.
  Mensen hou toch eens rekening met meer dan je bankrekening en maak niet alles kapot van de schepping, die zeer goed was.
  En denk ook nog eens aan de gezondheid van jezelf en je kinderen, want je gaat aan die bayerprodukten en andere gifzooi kapot.

 • alco1

  Beste mensen, sommige mensen en vooral, gelukkig niet alle burgers, hebben geen ogen in hun hoofd oftewel zijn ziende blind.
  Want als je goed kijkt, kun je zelfs zien dat een gewone paardebloem al bijna niet meer te zien is in die onmetelijke natuurgebieden, waar weidevogels ook sporadisch worden.
  Werkgevers kunnen de belastingen die ze voor elke werknemer moeten neertellen, niet meer opbrengen, wat de crisis alsmaar vergroot, waardoor de zwakkeren en de ouderen als eerste de dupe worden.
  Zagen wij niet de beelden uit landen waar natuur nog natuur is, maar door simpele ziektes als aardappelziekte, kinderen de hongerdood sterven.

 • trijnie

  Beste mensen, sommige mensen en vooral ,gelukkig niet alle boeren, hebben geen ogen in hun hoofd oftewel zijn ziende blind.
  Want als je goed kijkt, kun je zelfs zien dat een doodgewone paardebloem een schoonheid is.
  Daarbij willen de mensen die er wel van kunnen genieten wel eens wat terug zien van hun belastingcenten en niet alleen die biljartlakens, die niets meer betekenen voor vlinders en vogels, zien.
  Mensen hou toch eens rekening met meer dan je bankrekening en maak niet alles kapot van de schepping, die zeer goed was.
  En denk ook nog eens aan de gezondheid van jezelf en je kinderen, want je gaat aan die bayerprodukten en andere gifzooi kapot.

 • trijnie

  Alco, als jullie eens wat kleinschaliger werken en daarbij de goede rassen gebruiken, kun je met heel wat minder bestrijding toe.
  Ik heb er begrip voor dat er weleens wat gebruikt moet worden maar de hoeveelheden die hier veelal gebruikt worden, zijn vooral goed voor Bayer en zijn trawanten en niet voor de consument.
  Ik zorg er wel voor dat ik mijn eigen patat ten verbouw, want ik hoef die door bespoten aardappels en groente niet.
  En wat de ontwikkelingslanden betrefd, die mensen moeten niet de produkten verbouwen die hier gebruikelijk zijn, want dan wordt de bevolking daar ook weer opgescheept met bayer. We gaan hier toch ook g/een rijst verbouwen. En van onze overtollige melkpoeder worden ze ook maar ziek....
  Dichtbij de gegeven omstandigheden blijven, dan alleen kan het redelijk goed gaan.

 • Mozes

  Trijnie, welk percentage van uw inkomen wilt u jaarlijks uitgeven aan voedsel?

 • alco1

  Trijnie. Het heeft geen zin om met jouw een redelijke discussie aan te gaan, want je roept maar wat zonder enige onderbouwing en kennis van zaken.

 • trijnie

  Alco,ik roep niet zomaar wat....Ik zie hier om mij heen melkveeboeren die niet spuiten en die doen het prima, mijn buurman wil geen slaaf van bayer zijn.
  Ik zie het ook een eindje verderop, altijd schelden over het natuurland ernaast.
  Een gestrest mens,wij noemen hem: boer ijver. Boer ijver heeft altijd haast,zit in de LTO, is de grootste boer in de buurt maar de minst gezellige mens. Ik denk weleens als hij voorbij komt haasten: daar gaat weer een hartinfarct........
  Ik praat dus over grasland en je hebt gelijk, van bouwland weet ik niet veel verder dan mijn eigen uitgebreide moes-, fruit- en siertuin. Maar de bioboeren gebruiken toch nauwelijks bestrijdingsmiddelen toch?Maar ik lees nu de boerderij en wie weet krijg ik wat meer inzicht.......
  En hoeveel wil ik besteden van mijn loontje,meer dan nu gangbaar is, want de prijzen van melk, vlees en eieren zijn bedroevend laag en ik ben van mening dat de tussen handel teveel neemt ICT de producent.

 • Wouter

  en die laatste zin is nou net het probleem waar we met z'n alle tegenaan lopen. Help dit maar mee op te lossen trijnie, dan ga ik rustig met je wandelen tussen die mooie nederlandse velden.

 • koestal

  Big brother is watching you

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.