Home

Nieuws 827 x bekeken

Overschot CO2-rechten groeit

Brussel – Het overschot aan CO2-rechten is vorig jaar verdubbeld tot 2 miljard. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Hiermee neemt de druk op hervorming van het systeem verder toe. De kunstmestbranche vreest dat een algemene vermindering van het aantal rechten de prijs zo opdrijft dat fabrieken moeten sluiten.
Het handelssysteem van de Europese Unie kent aan branches een bepaald CO2-rechten toe die net onvoldoende zijn om vol te kunnen produceren. De missende rechten moeten dan bijgekocht worden op de markt. De gedachte is dat de krapte de prijzen voor CO2-rechten laten oplopen waardoor bedrijven gestimuleerd worden het CO2-verbruik van fabrieken steeds verder terug te dringen.
De zware industrie produceert echter vanwege de crisis minder dan gebruikelijk waardoor CO2-rechten in prijs zijn gedaald van 30 euro in 2008 tot 4 euro nu. De kunstmestindustrie heeft doelen voor de verminderde uitstoot van broeikasgassen gehaald. Het Nederlands-Egyptische OCI Nitrogen won zelfs een duurzaamheidsprijs van de Nederlandse overheid vanwege het beleid gericht op vermindering van uitstoot.
De Europese kunstmestlobby is voorstander van vermindering van het aantal CO2-rechten, maar vindt dat per branche naar de vooruitgang van de laatste jaren moet worden gekeken. Een algehele 'korting' zou oneerlijk zijn en bij oudere fabrieken leiden tot sluiting. Nederlandse fabrieken zijn dusdanig modern dat ze niet direct in gevaar komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.