Home

Nieuws 4 reacties

Oostenrijk toch voor moratorium neonicotinoïden

Wenen – De Oostenrijkse regering is toch voorstander van een verbod van twee jaar op het gebruik van drie neonicotinoïden in mais en koolzaad.

Eerder was Oostenrijk nog tegen een voorstel tot een verbod van de Europese Commissie. De Oostenrijkse oppositie veroordeelde de weerstand tegen een verbod fel.
De Europese Commissie behaalde in de Europese Raad in twee stemrondes geen gekwalificeerde meerderheid maar mag en gaat de maatregel toch uitvoeren. De Oostenrijkse vicekanselier Michael Spindelegger zei dat het Oostenrijkse standpunt nu is dat zelfs “het geringste risico op het sterven van bijen” voldoende is voor het moratorium. Neonicotinoïden zijn giftig voor bijen.
Ze worden doorgaans in coatings op zaad aangebracht en bij het zaaien kan de stof verwaaien. Volgens de producenten van gewasbeschermingsmiddelen Bayer en Syngenta is het gebruik van het middel geen belangrijke oorzaak voor bijensterfte, anders dan bijvoorbeeld de varoamijt en het feit dat het grootste deel van de imkers hobbymatig bijen houdt. Bij amateurimkers komt bijensterfte vaker voor dan bij professionele imkers.
Oostenrijk staat ook bekend als zeer kritisch wat betreft transgene gewassen.

Laatste reacties

 • abtje

  Prima hoor dat verbod. Maar wat dan weer zo lekker is, er is geen meerderheid voor maar ze mogen het wel verbieden. Hoezo schijndemocratie?

 • Henk Tennekes

  @abtje. Een meerderheid van 15 van 27 lidstaten heeft op 29 april voor het Commissievoorstel gestemd. Op 15 maart was er in feite al een meerderheid van de lidstaten voor het Commissievoorstel. Oostenrijk heeft iedere keer tegen het voorstel gestemd. Dat kwam omdat de Oostenrijkse minister van landbouw, Nikolaus Berlakovich, het primaat van de politiek had afgegeven aan de bestrijdingsmiddelenlobby. Je mag kiezen wat je als schijndemocratie wilt beschouwen.

 • koestal

  er moet zeker eerst hongersnood komen,de geschiedenis herhaalt zich,zonder bestrijdingsmiddelen was er al jaren hongersnood,het is nu vanzelfsprekend dat alles te koop is in de supermarkt ,ook nog tegen een betaalbare prijs !

 • abtje

  De Europese Commissie behaalde in de Europese Raad in twee stemrondes geen gekwalificeerde meerderheid. Dat staat er toch echt, Henk.
  En als je geen meerderheid hebt is er dus een minderheid. Dus dan toch doorgaan is niet democratisch, maar eerder dictatoriaal. Brussels dus...
  De minderheid legt de meerderheid zijn wil op.

Of registreer je om te kunnen reageren.