Home

Nieuws 2 reacties

Ook GLB-subsidies voor bollen en boomkwekerij

Den Haag - Bollenboeren en boomkwekers komen in het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) ook in aanmerking voor Europese subsidies. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de hervorming van het GLB worden subsidies niet meer gebaseerd op een historisch model met een referentiejaar, waardoor alle landbouwgrond, ook van deze sectoren, in aanmerking komt voor steun.

De hectaresteun is bedoeld voor actieve boeren. Over de definitie van ‘actieve landbouwer’ wordt nog volop onderhandeld.

Dijksma wil dat lidstaten op basis van objectieve criteria zelf keuzes kunnen maken om begunstigden uit te sluiten van GLB steun. Nederland werkt op basis van Europese regelgeving al met een ‘negatieve lijst’, waardoor ontvangers worden uitgesloten van subsidies omdat ze niet agrarisch actief zijn.

In de trialoog over het nieuwe GLB is de definitie van ‘actieve landbouw’ nog punt van discussie. De Europese Commissie en het Parlement vinden dat de lijst met uitsluitingen, zoals vliegvelden, verplicht wordt, terwijl diverse lidstaten in de Europese Raad zijn voor vrijwillig gebruik.

Laatste reacties

 • Boomkesboer

  eindelijk gerechtigheid

 • trijnie

  Wat is gerechtigheid?De belastingbetaler moet uw subsidie opbrengen.
  Ik koop elk jaar voor zo'n vierhonderd euro aan bollen voor de tuin. Wordt daar dan niet genoeg aan verdient?
  HET IS TOCH BELACHELIJK DAT ALLES WAT MET LTO TE MAKEN HEEFT, MAAR ZWAAR WORDT ONDERSTEUNT.
  Laat ieder gewoon betalen voor het produkt wat ie koopt, klaar, maar ieder jaar kun je weer een x bedrag aan extra belastinggeld betalen voor jantje, pietje en weet ik wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.