Home

Nieuws 6 reacties

‘Ontwikkeling begint bij landbouw’

Genève – Beleidsmakers in ontwikkelingslanden moeten meer geld en energie steken in landbouwontwikkeling. Dat staat in een nieuw boek van de International Labour Organization (ILO) en UNCTAD, het VN-instituut voor handel en ontwikkeling.

Volgens de schrijvers van het boek blijkt uit onderzoek dat er een sterk verband is tussen armoedebestrijding en effectieve agrarische productie en handel.
Het boek 'Shared Harvests: Agriculture, Trade and Employment' analyseert de impact van agrarische handel op de arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden en vooral welke gevolgen handel heeft op het creëren of vernietigen van banen in de landbouw. Het boek, dat voor een goed deel bestaat uit voorbeelden in Afrika en Latijns-Amerika, steunt op gezamenlijk onderzoek door ILO en UNCTAD dat is uitgevoerd met financiële steun van de EU.
Voor ontwikkelingslanden wordt agrarische handel steeds belangrijker. Ontwikkelingslanden zijn nu goed voor 37 procent van de wereldwijde handelsstromen in landbouwproducten. In het jaar 2000 lag het percentage nog op 30 procent. De landen hebben vaak moeite te voldoen aan hoge eisen die worden gesteld door afnemers in rijke gebieden als de VS, Japan of de EU. Daarom profiteren boeren in ontwikkelingslanden niet optimaal van stijgende prijzen. Landen kunnen meer profiteren van handel wanneer de landbouw en infrastructuur wordt versterkt.
Meer handel en dan vooral de handel in hoogwaardige producten kan volgens de schrijvers economische groei aanwakkeren, die nu vaak onterecht wordt gezocht bij stimulering van industrie. De meeste inwoners van ontwikkelingslanden zijn actief in de landbouw, maar het werk levert magere lonen op. Agrarische arbeiders zijn meestal lid van arme gezinnen, aldus de schrijvers. In Guatemala bijvoorbeeld verdient 96 procent van de landarbeiders minder dan het minimumloon. Ontwikkeling van de landbouw ligt dan volgens het boek ook uiterst relevant voor het terugdringen van armoede en het opzetten van ontwikkelingsstrategieën.
Uit het bewijs dat de schrijvers verzamelden, blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat handel in landbouwproducten een miraculeuze banenmachine kan zijn, of juist leidt tot dramatische verliezen van banen. Gematigde liberalisering van handel bijvoorbeeld leidt in ontwikkelde landen tot 0,6 procent verlies aan agrarische arbeidsplaatsen, terwijl ontwikkelingslanden 0,25 procent extra banen tegemoet zien.
Een multilaterale handelsakkoord in het kader van wereldhandelsorganisatie WTO is vooral voordelig voor landen die nu al competitief zijn met landbouwproducten, zoals Brazilië, Argentinië, Thailand en Indonesië.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kan onze regering nog iets van leren, of wil men hier alleen alle afbreken?

 • agratax2

  Landbouw in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen moet al decennia doen met marginale lonen. Nu gelukkig de prijs voor landbouw producten stijgt, moet de landbouw in eens ontwikkelen in achter gebleven gebieden. Prachtig kan de voedselprijs weer dalen door een hogere productie maar de handel heeft meer kans op zakkenvullen.

 • trekker123

  Infrastructuur verbeteren, corruptie aanpakken. En onderwijs niet te vergeten. Gaat allemaal nog wel even duren.Vergt inderdaad investeringen maar wanneer dat door overheidsinstanties moet gebeuren dan verdwijnt het meestal in bodemloze putten. En over de landarbeider hoef je helaas geen illusies te hebben. Wel eens in een land geweest waar werken op het land dik werd betaald? Dat gaat gewoon niet gebeuren omdat je aan de onderste speen hangt.

 • alco1

  Nood breekt wetten. De vraag is alleen of als dat punt is aangebroken, er nog iets te redden is.

 • ed12345

  Agratax er zullen weinig mensen zijn die hier schrijven die een beter inzicht hebben op een zo breed onderwerp als dit
  Trekker 123 ik weet niet hoe het bij u is maar als je hier een BEKWAAM medewerker (landarbeider trekker chaufeur) wilt hebben dan zal je toch moeten betalen mijn man verdiend toch altijd $8 boven het geldende minimum loon Het geldende min is zo ong $12

 • ed12345

  agratax ik bedoel dus dat er weinig een beter inzicht hebben dan u ,u heeft projecten in ontwikkelinglande en in ontwikkelde landen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.