Home

Nieuws

Onderzoek imago-schade Groningen door gaswinning

Groningen – De oud-Commissaris van de Koningin in Drenthe, Wim Meijer (73) gaat een commissie van de provincie Groningen leiden die de imagoschade en de verslechtering van het leef- en investeringsklimaat in Groningen door aardbevingen in kaart moet brengen.

Dat heeft het provinciebestuur van Groningen donderdag besloten. De commissie-Meijer buigt zich met de commissie Duurzame Toekomst Noordoost Groningen ook over de vraag hoe kan worden voorkomen dat dit deel van Groningen bij een toenemend aantal bevingen als gevolg van gaswinning, sociaal en economisch onderuit gaat. Naast Meijer bestaat de commissie uit andere politieke ‘zwaargewichten’, zoals VVD-coryfee Ed Nijpels en Pieter van Geel, voormalig staatssecretaris en fractievoorzitter van het CDA.

De provincie heeft bij het kabinet aangedrongen op een investeringsfonds dat de waarde van het gebied minimaal in stand houdt. Commissaris van de Koning Max van den Berg noemde daarbij al een bedrag van minstens een miljard euro. Minister van Economische Zaken Henk Kamp wilde geen commissie van wijzen benoemen die onderzoek doet naar de aantasting en de waardevermindering van het gebied. Daarop besloot de provincie zelf een - onafhankelijke - commissie in het leven te roepen.

Het is niet de eerste keer dat Meijer een kwetsbaar gebied onder de loep neemt. In 2004 maakte hij deel uit van de Adviesgroep Waddenzeebeleid die achter gasboringen in het waddengebied ging staan. Om de gevolgen van gaswinning te compenseren werd in 2007 het Waddenfonds opgericht. Dit fonds waarvoor het Rijk 800 miljoen euro beschikbaar stelde, loopt tot 2026.

Of registreer je om te kunnen reageren.