Home

Nieuws 1581 x bekeken 16 reacties

Nertsenfokkers stappen naar de rechter

Nederasselt - De 160 Nederlandse Nertsenfokkers willen via de rechter de Nederlandse staat dwingen het verbod op het fokken van nertsen vanaf 2024 terug te draaien.
De wet is volgens hen onrechtmatig omdat een volledige schadeloosstelling ontbreekt. Dat heeft de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) donderdag bekendgemaakt. Gaat het verbod niet van tafel, dan eisen de fokkers miljoenen euro's.

De brancheorganisatie en een aantal individuele nertsenfokkers voeren de procedure bij de rechtbank in Den Haag. De dagvaarding is al de deur uit, aldus NFE-directeur Wim Verhagen. De nertsenfokkers eisen een half tot 1 miljard euro van de staat vanwege de financiële schade die ze lijden door het fokverbod. Het betreft dus een compensatie van 3 tot 6 miljoen euro. Het fokverbod komt volgens NFE neer op onteigening zonder compensatie, en dat druist in tegen de Europese verdrag voor de rechten van de mens.

De juridische strijd zal naar verwachting jaren duren.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Laten we hopen dat de nertsenfokkers dit winnen. Als dat niet zo is kan de overheid dit dus met iedere sector doen. Succes en hopelijk een succesvolle afloop.

 • CONVITAL

  De NFE heeft gelijk,deze overheid, is de onbetrouwbaarse patner, van de ondernemers,alles moet kapot,begin hier maar niets meer,want de belasting centen gaan alleen nog naar Bulgarije-Roemenen en india en de eeg, en wij als Nederlanders kunnen barsten,hoe kom je nog door 68000 regels en wetten en falende politiek, Stop er mee,dan krijgen zelf op den duur ook niets meer.

 • jordi 1455

  Convital de overheid aanklagen jegens landverraad en het schenden van de rechten van de mens lijkt mij op zijn plaats.

 • Snel

  Succes Nertsenfokkers laat je niet uit `t land drijven.

 • bankivahoen

  Hopelijk voor elke ondernemer in deze sector een passende vergoeding, ik zou zeggen verkoop je huid zo duur mogelijk!

 • Demeter Griend

  Als je goed voor je nertsen zorgt, wat is er dan op tegen ze voor het bont te houden. Ik zie het probleem helemaal niet. Laat die ondernemers gewoon hun gang gaan eigen geld verdienen.

 • drientje

  Convital, het is niet de overheid, het zijn de sukkels in de tweede kamer.
  Bij een nertsenverbod kun je je nog iets voorstellen van het verbieden van dragen van bond, maar je kunt nooit het fokken verbieden, deze fokkerij verplaats zich meteen naar plek waar het wel toegelaten wordt.

 • trekker123

  Politieke correctheid. Een democratisch genomen beslissing waar lang genoeg over is gesteggeld. Die vergoeding kun je vergeten dus ik zou zeggen laat ze het lekker uitzoeken in Nederland. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar je prima nertsen kunt houden en waar ze blij met je zijn.

 • agratax2

  Voor de nertsen houders hoop ik dat ze met winst de rechtszaal mogen verlaten. Ik kan alleen niet begrijpen dat een Regering ten tijde van economisch tegenwind (crisis) een winstgevende bedrijfstak om zeep helpt. Eenvoudig tot sluiten dwingt en dan hoopt dat de hele wereld dit navolgt. Dit zal niet gebeuren nu de vraag naar Bont gestegen is en daar willen andere landen graag een graantje van mee pikken. Nederland niet, Nederland is zo rijk ze nog best vele werkelozen erbij kan hebben en het nog aanwezige werk graag aan Buitenlanders uitbesteed.

 • hietkamp

  Ik geef ze groot gelijk, lijk nergens na dat ze zo een sector de kop om draaien. Even voor de beleidbepalers vertaald, het zou net zo zijn dat je met staande voet ontslagen wordt. Daar zijn ook allemaal regels voor, dus over de brug komen met het geld en anders toe laten staan. Want de bond vraag blijft wel en de productie verhuist dan wel naar buitenland. Dat is nog veel slechter voor de dieren. Ik denk dat bij verbieden van de sector het doe wat ze er mee hebben juist tegendeel wordt bereikt. Je kan veel beter toestaan dan kan de overheid de controle er overhouden.

 • Bison

  De advocaten zullen wel weer de meeste knaken opstrijken.

 • agratax2

  Wie nertsen houder wil blijven doet er goed aan zijn hokken in te pakken en te verhuizen. Er zijn landen genoeg die graag die miljoenen omzet van de bont sector willen scoren.

 • schoenmakers1

  zeer goede actie dat men zich er niet bij neerlegt, maar ik hoop wel dat de advocaten betere argumenten naar voren halen als de voorzitter vanmorgen op de radio, hij zei dat het hetzelfde was als een akkerbouwer zijn grond niet mocht betelen, nou met de teeltvrije zones is dit al het geval zonder vergoeding

 • alco1

  Er worden altijd veel gezegd in intervieuws. En dan begint het knippen van voor en tegenstanders.
  Altijd bij het belangrijkste punt blijven: De nertsen fokkerij wordt overgenomen door andere landen waar ze het niet zo nauw nemen en gezien onze crisis kun je de verantwoordelijken door het verbod aanwijzen.

 • merens

  ik vind dat de regering geen nieuwe vergunningen moet afgeven en alle uitbreidingen nu al moet stopzetten. dit is een mensonterende tak van sport.
  ze weten het 10 jaar van te voren. dus geen vergoedingen.

 • Willem119

  @merens, nertsenhouders weten het 10 jaar van te voren dus een vergoeding is niet nodig? Je hebt dus werkelijk geen idee wat er nu gaande is.

  Een ondernemer (in dit geval nertsenhouder) heeft een bedrijf en de waarde van dat bedrijf is zijn kapitaal. Gaat de nertsenhouder met pensioen dan verkoopt hij zijn bedrijf en het geld dat hij daarvoor krijgt is zijn pensioen. Met het aannemen van het verbod is de waarde van het bedrijf in één klap nog 10% van de oorspronkelijke waarde. Kortom het pensioen wordt met 90% gekort.

  Een andere situatie: Die 10 jaar heb je als nertsenhouder de tijd over te stappen op een andere bedrijfstak. Hoe? Voor het starten van een onderneming heb je een startkapitaal nodig. Waar haal je dat vandaan? Uit de verkoop van je bedrijf, maar laat dat bedrijf nou ineens niets meer waard zijn.

  De situatie vertaald naar een burger: Jij woont al jaren in je huis (koophuis) en bent erg tevreden, maar de overheid besluit dat het huis waarin jij woont niet meer bewoond mag worden. Over 10 jaar moet je je huis uit, maar tot die tijd moet je het wel onderhouden. Je kunt je huis verkopen tegen 10% van de waarde en met dat geld kun je opzoek naar een nieuw huis.

  Succes!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.