Home

Nieuws 959 x bekeken 5 reacties

Natuurbeheerders willen niet eerder jagen

's Graveland - Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap, de grote terreinbeheerders op de Veluwe, voelen er niets voor om nu alvast te gaan jagen op edelherten.

De provincie Gelderland vervroegde de opening van het jachtseizoen op deze dieren naar 1 mei, omdat er veel te veel herten op de Veluwe zouden rondlopen.

De natuurorganisaties zijn het met actiegroep De Faunabescherming en vereniging Het Edelhert eens dat de edelherten in deze tijd met rust moeten worden gelaten. De dieren zijn drachtig en hebben jongen om voor te zorgen. Door het schieten worden ook andere dieren in hun voortplantingsseizoen opgeschrikt.

Wildbeheereenheid Veluwe, die namens de provincie jaagt, kwam vorige maand door een nieuwe manier van tellen tot de conclusie dat er veel meer edelherten rondlopen dan gedacht. Jagers zouden tussen 15 augustus en maart nooit voldoende dieren kunnen afschieten om op het gewenste aantal van ongeveer 200 herten te komen. Te veel herten veroorzaken veel landbouwschade. Daarom werd het jachtseizoen na zes weken rust alweer geopend.

Laatste reacties

 • Zippie

  Om te beginnen zijn natuurbeheerders het er nooit mee eens als er gejaagd (noodzakelijk beheer) wordt uitgevoerd.
  De aanleiding om nu toch te gaan schieten, is wel met name ontstaan door de gedachtengang van deze zelfde organisaties. Met andere woorden zij zijn mede verantwoordelijk dat dit uit de hand is gelopen.
  Of jacht uberhaubt impact heeft op de drachtige hindes en kalveren vraag ik mij af. In Duitsland wordt al jaren gejaagd op de smaldieren vanaf de maand mei. En al ze ergens verstand van zaken hebben hierover dan is het wel in de duitse Forstambten. En valt het vaak nog tegen om de stand tot aanvaardbare proporties te reduceren.

 • J@gertje

  De provincie heeft alleen afschotvergunning gegeven voor de zwakkere exemplaren in de populatie.
  Een jager die zijn veld kent weet wat er loopt, hij zal zeker geen drachtige en zogende hindes af gaan schieten.
  Dat Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap er niets voor voelen om nu alvast te gaan jagen op edelherten, heeft alles te maken met het feit dat ze op deze manier burgerzieltjes willen winnen.
  Zwakke dieren moet je, net als bij reewild, het hele jaar door af kunnen schieten.

 • PetervanKempen

  Wel weer een gouden kans voor deze minderheden hun megafoon met emoties over de burger uit te storten. Vindhet wel raar dat er in dat veld nu opeens door ander tellen zoveel meer geteld worden. Hebben die jagers die daar nu jagen wel die band met het veld waar wij vanzelfsprekend van uit gaan?
  Zijn vaak kapitaal ktachtigen van elders, heb gehoord dat SBB tegen hoogste bieding afschot (sorry: jacht) op zwijnen en herten verkoopt via domeinen.
  en geen lokale boeren jager te zien. SBB Boswachters zijn duidelijk geen Jachtopzieners zoals sommigen van elders (door hun geld) erbij bekostigen.
  Die weten echt tot de laatste wat er rondloopt

 • Elevage

  beetje dubbel doel die organisaties. Er mag ivm het broedseizoen geen hout gekapt worden en uit het bos gereden worden voor de rust. Maar je mag wel gaan jagen........... nee dat brengt rust in het bos ahum

 • J@gertje

  @Elevage,
  Mountainbikers, wandelaars, al dan niet met loslopende honden en schreeuwende kinderen, ruiters en motorcrossers brengen pas echt rust in het bos.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.