Home

Nieuws 1 reactie

'Natuur ook beschermd bij verkoop percelen'

Den Haag - De verkoop van percelen natuurgrond door Staatsbosbeheer via een internetveiling betekent niet dat natuur daar niet langer goed wordt beheerd.

Dat betoogde woensdag de advocaat van Staatsbosbeheer. Stichting Das&Boom wil dat de rechter de verkoop verbiedt of in ieder geval opschort, totdat duidelijk is welke beschermde planten en dieren op de zestien percelen leven.

Das&Boom maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de verkoop voor dier- en plantensoorten. Op de percelen zouden veel beschermde diersoorten wonen en 59 soorten broedvogels. Hun leefgebied staat in Nederland al onder druk, betoogde de stichting.

Maar die zorgen zijn volgens de Staat en Staatsbosbeheer onterecht. Er is landelijke wetgeving om de natuur te beschermen en ook lokale overheden hebben daarin verantwoordelijkheden. Dat de percelen niet langer eigendom zijn van Staatsbosbeheer, wil niet zeggen dat er geen goed beheer meer zou kunnen plaatsvinden.

Staatsbosbeheer kreeg van het vorige kabinet de opdracht om 100 miljoen euro bij te dragen aan de staatskas. De organisatie wil dat geld onder meer vrijmaken door natuurpercelen zoals wegbermen, weilandjes, vennetjes en bosschages te verkopen aan particulieren. De eerste veiling sluit donderdag.

De rechter doet op 22 mei uitspraak.

Eén reactie

  • abtje

    De grootste verliezer door deze rechtzaak is nu zo wie zo de natuur. veel minder kans op serieuze biedingen als het geheel nog onder de rechter is. Gevolg is lagere opbrengst en daardoor moet er nog meer verkocht worden om de doelstelling te halen.
    Lekker slim bezig, Das en Boom. En als jullie het winnen, verlies je nog. Dan wordt de wet aangepast en gaat er nog meer weg omdat het geprocedeer nu eenmaal ook betaald moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.