Home

Nieuws

Mosaic schrapt capaciteitsuitbreiding, koopt aandelen terug

Plymouth - Mosaic ziet voorlopig af van het vergroten van de productiecapaciteit met 2 miljoen ton kali per jaar, omdat de marktomstandigheden en prijs van arbeid momenteel ongunstig zijn. In plaats daarvan wil de onderneming uit Minnesota vanaf juni voor 2 miljard dollar aandelen terug inkopen. Het betreft de 30 procent van de aandelen die sinds de afscheiding van agriconcern Cargill contractueel "op slot" zaten.

Het is bijna precies 2 jaar geleden dat Mosaic als spin-off van Cargill op eigen benen verder ging, in de hoop vers geld op te halen door een beursgang. Destijds werd afgesproken dat een deel van de aandeelhouders, waaronder de familie achter Cargill, in de eerste twee jaar niet mochten worden uitgekocht. Wanneer Mosaic veel maar niet alle bijzondere aandelen kan kopen, worden de overblijvende aandelen vrij verhandelbaar.
De consequentie van de terugkoopactie is dat Mosaic, na PotashCorp de grootste producent van de meststof kali wereldwijd, geen dividend uitbetaalt. Mosaic heeft naast 2 miljard dollar aan cash ook nog 3 miljard dollar kredietruimte, aldus het management. Het geld wordt vooralsnog niet gebruikt voor capaciteitsuitbreiding in de West-Canadese staat Saskatchewan, maar Mosaic verwacht dat de uitbreiding binnen twee jaar toch volgt.
Een eerder aangekondigd bedrag van 1 miljard dollar blijft wel aangemerkt voor een joint-venture voor de productie van fosfaat in Saoedi-Arabië, waarbij de lokale onderneming SABIC de tweede investeerder is. Mosaic en enkele concurrenten zoals PotashCorp en het Duitse K+S hebben de afgelopen jaren hun productie van kali fors uitgebreid. Kali helpt de wortels van planten versterken en biedt de plant meer weerstand tegen ziektes.  
Het gevolg is echter dat nu prijzen van landbouwproducten weer wat zijn gedaald het aanbod veel groter is dan de vraag. De Braziliaanse mijnbouwonderneming Vale maakte daarom in maart bekend zich terug te trekken uit een kaliproject in Argentinië, waarmee in totaal 6 miljard dollar gemoeid was.

Of registreer je om te kunnen reageren.