Home

Nieuws 1132 x bekeken 3 reactieslaatste update:17 mei 2013

Mogelijk nieuwe organisatie diergezondheidsfonds

Den Haag – Het diergezondheidsfonds komt mogelijk in een nieuw op te richten interbranche-organisatie (IBO). Dat bleek tijdens een bijeenkomst van het Instituut Agrarisch Recht over de productschappen.

Het diergezondheidsfonds is een publiek-private taak, die niet kan worden ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

Thijs Cuijpers, directeur van LTO Nederland zegt dat het voor het diergezondheidsfonds van belang is dat er afspraken worden gemaakt tussen alle dierlijke sectoren. “Daarnaast is het van belang dat de primaire sector invloed heeft op het Diergezondheidsfonds”, vindt Cuijpers. Hij voorziet dat het beste geregeld kan worden door het oprichten van een interbranche-organisatie. Daarbij zal de heffing voor het fonds algemeen verbindend verklaard moeten worden, zodat iedere veehouder mee moet doen.

Peter van Velzen, programmaleider productschappen van het ministerie van Economische Zaken, bevestigt dat er taken zijn waarvoor mogelijk een nieuwe organisatie opgericht moet worden om ze voort te zetten. Het Diergezondheidsfonds is daar een van.
Het ministerie verwacht in oktober de wetgeving van de productschappen onder te hebben gebracht bij het ministerie. “Voor lager regelgeving is het geen probleem. Voor zaken waar wetgeving voor veranderd moet worden kan het langer duren”, legt Van Velzen uit. Doelstelling is dat de productschappen per 1 januari 2014 de taken van de productschappen waar mogelijk overnemen. De productschappen worden pas definitief opgeheven als de taken elders zijn ondergebracht. “Onze belangrijkste zorg is dat er geen gaten vallen”, zegt Van Velzen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  verplicht alle veehouders meedoen? wat is dan het nu van het opheffen van de huidige productschappen. Er mogen geen gaten vallen, dit is zeker in de baantjes van de mensen die nu in de productschappen zitten.
  Het moet is ophouden dat sommige organisaties moeiteloos zomaar geld kunnen opeisen van ondernemers die niks hebben aan de onnozele speeltjes van deze personen, misschien iets voor de nma

 • w v gemert

  De wereld op zijn kop!!!!!!!
  Het geld uit het diergezondheidfonds is bijeen gebracht door de afzonderlijke diergroepen zoals varkenshouders kalverhouder enz. en behoort door hen beheert te gaan worden. De gieren komen weer in beeld want zij zien de miljoenen Euro's liggen en gaan daar wel wat leuks voor bedenken. Boeren let op uw belangen organisaties: boeren moeten die pot gaan beheren en alle andere organisaties/slachterijen/vleesverwerkers of wat ook hebben nooit betaald aan dit fonds die moeten buiten blijven. WIE BETAALD BEPAALT!!!!!!

 • jinkehes

  Ben benieuwd hoe ze de hobbymatige veehouders onder een interbranche organisatie gaan laten vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.