Home

Nieuws 1063 x bekeken

Minder winst en omzet voor Agrium

Calgary – Agrium heeft het afgelopen kwartaal veel last gehad van koud en nat weer in delen van de VS. De winst van de Canadese producent en handelsonderneming van kali-, fosfaat- en stikstofkunstmest daalde van 153 naar 141 miljoen dollar (108,4 miljoen euro), terwijl de omzet daalde van 3,57 naar 3,22 miljard dollar (2,5 miljard euro). De cijfers liggen lager dan de meeste analisten hadden verwacht.

Agrium geldt als belangrijkste retailer in de afzet van agrarische productiemiddelen in de VS en Canada. In de VS is het bedrijf vooral bekend als eigenaar van de Western Farm Service-keten. Het retail netwerk van circa 500 winkels zag de omzet 13 procent dalen tot 2,1 miljard dollar (1,6 miljard euro). De onderneming wijt de daling vooral aan lage temperaturen.
Vorig jaar begon het voorjaar vroeg en werd een maand eerder ingezaaid dan gewoon. Het bedrijf denkt dat ook in april de afzet nog minder was dan vorig jaar maar verwacht dat wanneer het inzaaien van mais in de VS goed op gang komt, de vrij hoge prijzen voor graan en soja maken dat boeren weer fors investeren in productiemiddelen als kunstmest, landbouwmachines en gewasbeschermingsmiddelen.
De prijs van kunstmeststoffen zal volgens Agrium evenwel lager liggen dan vorig jaar. De prijs voor kali daalde in het afgelopen kwartaal van 497 dollar per ton vorig jaar naar 404 dollar (311 euro). De gemiddelde prijs van fosfaat daalde 11 procent tot 698 dollar (537 euro) per ton. Eerder meldden onderzoekers van Rabobank ook dat de kans op stijgende kunstmestprijzen de komende maanden beperkt lijkt.  
Agrium lag de afgelopen maanden in de clinch met de activistische aandeelhouder Jana Partners uit New York. Het investeringsfonds zag vijf door Jana Partners aangedragen bestuursleden afgewezen door de Agrium-directie, die nu aankondigt 5 procent van de uitstaande aandelen in het bedrijf terug in te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.