Home

Nieuws 3 reacties

Minder grond in portefeuille Fagoed

Apeldoorn - Grondbelegger Fagoed Erfpacht sluit 2012 af met minder hectares in zijn beleggingsportefeuille, vergeleken met 2011. Dit blijkt uit het jaarverslag.

In 2011 had Fagoed 5.331 hectare landbouwgrond in zijn portefeuille. Op 31 december 2012 was dat 5.199 hectare. Volgens de belegger nam in 2012 de belangstelling in de agrarische sector voor de zogenoemde 'sale and lease back'-constructie met terugkooprecht verder toe en werden nieuwe contracten met boeren afgesloten. In totaal ging het om 360 hectare. Er ging echter ook zo’n kleine 500 hectare terug naar de boer, omdat die gebruik maakte van het terugkooprecht. Volgens directeur van Fagoed Kees Kaffka werd juist eind vorig jaar goede zaken gedaan. Inmiddels is al voor een kleine 200 hectare grond afspraken gemaakt. “Helaas zie je die cijfers nog niet terug in dit jaarverslag”, aldus Kaffka.

Ondanks de daling van de oppervlakte in beheer steeg het totaal belegde vermogen van Fagoed van ruim 26 miljoen euro in 2011 naar bijna 132 miljoen euro vorig jaar. Grootste oorzaak is de licht gestegen grondprijs in die periode, aldus het jaarverslag.

Fagoed merkt dat boeren nu vaker aankloppen, omdat banken meer eisen stellen aan (nieuwe) financieringen. De directeur benadrukt dat er wel kapitaal beschikbaar moet zijn om met meer boeren zaken te kunnen doen. “We hebben nu nog wel kapitaal om aan de normale vraag te voldoen, maar we kunnen nog niet zo massaal doorpakken. Dat is voor de zomer opgelost”, zegt Kaffka. Want dan vindt er sinds 2004 voor het eerst weer een emissie plaats van nieuwe participaties. “Het gaat om vele tientallen miljoenen euro’s”, aldus Kaffka, die de belegger binnenhaalt van voornamelijk de grotere pensioenfondsen en verzekeraars. Volgens Fagoed kan het daarmee grofweg tussen de 500 tot 1.000 hectare landbouwgrond van boeren kopen en vervolgens in erfpacht uitgeven.

Fagoed overweegt dit jaar met een nieuw product te komen waardoor het meer mogelijkheden krijgt om flexibel in te spelen op ontwikkelingen en tegemoet kan komen enerzijds aan wensen van de boer en anderzijds aan de eisen van de beleggers. Het gaat om een soortgelijk product die de belegger al aanbiedt. Nu koopt Fagoed landbouwgrond op (70 procent van de waarde, rest financiert boer) en geeft deze in erfpacht uit aan de grondgebruiker voor een periode van 27 tot 40 jaar. Nu is het zo dat de erfpachter op vaste momenten het blote eigendom kan terugkopen. In het nieuwe product kan op flexibelere momenten teruggekocht worden.

Laatste reacties

 • Mels

  Toch vreemd dat hier nog voor gekozen wordt gezien het feit dat bank of fagoed/ASR net evenveel kost na de looptijd van financiering of pachtcontract.

 • hansje

  @mels
  deze keer heb je wel een goede opmerking (is de wijn op )
  je heb gelijk ,maar ik denk dat het voor een aantal bedrijven
  de manier van financieren is .
  het voelt anders dan lenen en je kunt toch vooruit

 • Bison

  Nou Kees Kafka ik heb hier ook nog een paar bundertjes voor je,doe mij ook maar een bod(graag hollandse prijzen)ha ha.

Of registreer je om te kunnen reageren.