Home

Nieuws

Miljarden op het spel bij terugdringen bureaucratie in handel

Parijs - Een multilaterale overeenkomst om handelsbeperkende bureaucratie weg te snijden kan de wereldeconomie miljarden opleveren. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). In ontwikkelde economieën kunnen de kosten van handel drijven met 10 procent omlaag, aldus de rapporteurs, terwijl in ontwikkelingslanden 13 tot 15,5 procent winst behaald kan worden.

Handelsbelemmerende maatregelen zijn overal in de economie aanwezig, aldus de Oeso, maar wel in het bijzonder in de landbouw. De gevolgen zijn moeilijk te kwantificeren omdat een deel van de maatregelen uit tarieven bestaat maar landen ook met fytosanitaire en bureaucratische regels werken. Een overeenkomst die handel beter faciliteert is de kern van de zogeheten Doha Ronde, die moet leiden tot een nieuw WTO-verdrag.
Het harmoniseren en simplificeren van handelsdocumenten alleen kan handelskosten met 3 procent terugdringen. Het stroomlijnen van procedures brengt kosten opnieuw met 3 procent omlaag. Het automatiseren van processen leidt tot 2 procent lagere kosten. Het terugdringen van de kosten met 1 procent levert de wereldeconomie al ruim 30 miljard euro op, aldus de Oeso.

Of registreer je om te kunnen reageren.