Home

Nieuws 4 reacties

‘Mengvoerfusies en overnames houden aan’

Amsterdam – De mengvoerindustrie blijft vanwege de noodzaak tot efficiëntie inzetten op schaalvergroting door fusies en overnames. Grote spelers kijken toenemend naar markten buiten Nederland terwijl op korte termijn de meeste beweging te verwachten valt bij middelgrote spelers, die moeite hebben zich te handhaven.

Dat schrijven analisten van ABN Amro Bank in de jaarlijkse sectorvisie. Middelgrote spelers behalen niet dezelfde schaalvoordelen in productie en inkoop als het grootbedrijf, aldus ABN Amro. Het gat tussen hen en partijen als ForFarmers, De Heus en Agrifirm is de laatste jaren gegroeid. Tegelijk zijn de middelgrote concerns niet klein genoeg om profijt te hebben van korte lijnen, sterke productspecialisatie, flexibiliteit of een speciale binding met afnemers.
ABN Amro stelt dat de marktomstandigheden voor mengvoerbedrijven 'uitdagend' is. De omvang van de veestapel staat door regelgeving rondom dierenwelzijn en milieu onder druk, waardoor er geen ruimte is voor groei van de veevoerafzet. Tegelijk worden grondstofprijzen duurder vanwege de wereldwijd aantrekkende vraag naar voedsel, die niet wordt bijgebeend door een stijgende productie van voedsel.  
Het is voor voerconcerns lastig stijgende grondstofprijzen direct door te berekenen. De voerkosten maken 55 tot 75 procent van de kostprijs van veehouders uit. Een deel van de boeren heeft moeite marge te maken. Veehouderijen die steeds groter groeien voorzien toenemend in hun eigen voerproductie. Dat doen ze door voeders op te slaan, te bewerken en mengen. Ze hebben de mengvoerleverancier minder nodig.
ABN Amro verwacht dat de voerproducent daarom naast leverancier van mengvoer steeds meer een makelaar wordt van kennis over voer, markten en grondstoffen. Tegelijk wordt vanwege de druk op de markt fors ingezet op het versterken van efficiëntie, waardoor actief gezocht wordt naar meer schaalgrootte.

Laatste reacties

 • slutter

  Boeren,Broeders verenigt U ...en pluk de vruchten..

 • vinnetrad

  Intensieve veehouderij zit al in de wurggreep van de voerfabriek, als er nog
  meer gefuseerd word, word de moderne slavernij alleen maar groter en kunnen
  die paar mengvoederbedrijven onderling de prijs opdrijven, concurensie verdwijnt dan immers, beter is een tijdje de hokken leeg laten staan.

 • ed12345

  Ik vergeet niet gauw de opmerking van m'n oude baas
  Voer kopen is net als moeder elke dag met het hele gezin in het restaurant eet

 • koestal

  groeien tot de hemel

Of registreer je om te kunnen reageren.