Home

Nieuws 1348 x bekeken

Mengvoer daalt rond 3 procent in prijs

Den Haag – De belangrijkste mengvoersoorten zijn dit jaar zo'n 3 tot 4 procent in prijs gedaald. Dat valt op te maken uit de maandprijzen die het landbouweconomisch instituut LEI heeft bekendgemaakt.

De prijsdaling die begin dit jaar is ingezet bij mengvoer vloeit voort uit de sterk lagere grondstofprijzen. Daar staat tegenover dat het mengvoer vorig jaar onder invloed van duurdere veevoergrondstoffen fors in prijs is gestegen. De meeste mengvoersoorten stegen vorig jaar meer dan 20 procent in prijs. Op grond van de huidige graanoogstverwachtingen wordt dit jaar uitgegaan van verdere prijsdalingen in mengvoer. Stevige prijsverlagingen worden pas verwacht zodra de nieuwe graanoogst in ruime mate beschikbaar komt.

De prijs van standaardbrok A is ten opzichte van april met 15 cent gedaald naar €25,85 per 100 kilo. Daarmee ligt de prijs nu 75 cent lager dan de piek in februari. Maar  het verschil met een jaar geleden bedraagt nog meer dan 3 euro per 100 kilo.

Een vleesvarkenshouder zag de prijs van vleesvarkensbrok e.w. 1.08 met 20 cent dalen ten opzichte van april naar €31,30 per 100 kilo. Deze prijsdaling valt in het niet bij de prijsstijging van ruim 23 procent die het voer vorig jaar doormaakte. Een vleesvarkenshouder  is deze maand bijna 4.300 euro meer kwijt aan voer voor 2.000 vleesvarkens dan in mei vorig jaar. Dat blijft een groot bedrag, maar het verschil is al wel veel kleiner dan in januari toen de voerkosten nog 7.750 euro hoger lagen dan een jaar geleden.

Pluimveehouders hebben de brokprijzen dit jaar nog het meest zien dalen; met 3,3 tot 4,4 procent. Desondanks liggen de voerkosten ver boven die van vorig jaar. In mei van dit jaar betaalt een vleeskuikenhouder met 90.000 kuikens zo'n 12.000 euro meer voor het voer dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.