Home

Nieuws 15 reacties

Meer armoede en werkloosheid in afgelegen dorpen

Den Haag – De leefbaarheid in afgelegen dorpen is minder goed dan in plaatsen dichter bij de stad. Inwoners hebben vaak te maken met sociale uitsluiting.

Dat blijkt uit de donderdag verschenen Dorpenmonitor van het Sociaal Cultuur Planbureau (SCP). Ruim 5 miljoen Nederlanders wonen op het platteland, dat twee derde van het grondoppervlak voor zijn rekening neemt. Vooral in de meer afgelegen dorpen – in de drie noordelijke provincies en Zeeland vallen nagenoeg alle kleine plaatsen in deze categorie - hebben inwoners te kampen met nogal wat problemen.

Zo is het opleidingsniveau er gemiddeld genomen lager, net als het besteedbaar inkomen. Ook komt in deze dorpen meer werkloosheid voor. Kansrijke jongeren zoeken vaak hun heil elders en het potentieel van scholieren wordt doorgaans niet ten volle benut. Daar komt nog bij dat migranten en bewoners met een lichamelijke handicap er moeilijk kunnen integreren.

De grootste problemen doen zich voor in de krimpgemeenten in Noord-Holland. Deze vertonen volgens de SCP-onderzoekers ‘een somber beeld’. De afgelopen tien jaar steeg daar de werkloosheid, nam de armoede toe en verschaalde het voorzieningenniveau. Het aandeel inwoners zonder auto is met 10 procent bovendien relatief hoog. Woningen in deze dorpen zijn vaak ouder en slecht onderhouden.

Maar er zijn ook voordelen aan het leven op grote afstand van de stad. Dorpsbewoners wonen ruimer dan stedelingen en vaker in een eigen huis. Bovendien is er meer groen in de directe omgeving en komt overlast, criminaliteit en verloedering minder vaak voor. Mede hierdoor is er steeds meer belangstelling van hoogopgeleiden van elders voor ‘landelijk wonen’. De lokale samenhang in kleine dorpen is doorgaans sterk.

Laatste reacties

 • koestal

  wel hoge OZB belasting voor de inwoners van kleine dorpen

 • Het artikel suggereert een soort Siberië.

  In Nederland woont slechts een klein deel van de 17 miljoen inwoners in kleine dorpen op een afstand van meer dan 15 kilometer (=1 uur fietsen) van een stad.

  Voor iedereen zijn er dus voldoende voorzieningen onder handbereik,
  maar je moet er wel voor op pad ! Ook in de grote steden ligt niet alles 'om de hoek' ! • Mels

  Bison woont pas afgelegen,zolang je nog binnen en kwartier met de auto boodschappen kunt doen,je eigen klem kunt zuipen en je vergrijpen kunt aan alle andere dingen die god verboden heeft woon je NIET afgelegen,het is maar in welk perspectief je het zet en bekijkt.Wij Nederlanders moeten eens af van onze ideeen dat wij de wereld zijn,die is namelijk echt wel ff groter dan die muggescheet op de wereldbol......

 • jan10

  Mels: die bison is een soort billemaat van je geworden zeker??

 • Mels

  Ja,op afstand,wat wil je nou horen???,ik moet een voorbeeld hebben en een beter voorbeeld kan ik hier niet gebruiken,ik kan je wel vertellen dat er geen woord van gelogen is.Als je opgelet had kon je opzoeken tot op de cm waar ie zit dan had je het geweten:-(

 • agratax2

  Ron Gast.Je zou eens niet moeten denken vanuit Het Groene Hart, er zijn nl. gebieden die op een grotere afstand van een stad van betekenis liggen dan jouw uurtje fietsen. Ga eens naar de Duits - Nederlandse grens in het noord oosten van het land dan zul je zien dat Groningen, de dichts bijzijnde plaats met enige cultuur meer dan 40 km ver gelegen is. Neem nu ook nog acht het feit dat openbaar vervoer hier tot een minimum is terug gebracht.
  Het aantal winkels is ook al niet om over naar huis te schrijven en je hebt het sociale probleem op en presenteerblaadje. Ouderen die hier nog wonen zullen het zeker zonder auto moeilijk hebben om in hun dagelijkse behoefte te voorzien.

 • abtje

  En vergeet de scholen niet, een lbo school is er meestal wel. maar hogere scholen moet je verder voor weg. Dus ook al zou een kind een veel hogere opleiding kunnen volgen, door de grotere afstand is een opleiding onder niveau vaak een makkelijk alternatief.

 • jan10

  Mels: zelf vind hij dat ie niet afgelegen zit,wat teut je nu dan.
  Dat jij dat nou een uithoek vind! Bison heeft het plekje zelf uitgezocht, dus geen medelijden aanpraten graag.

 • abtje

  @Jan10, wat zit je je toch weer druk te maken. Lezen zal nooit jouw sterkste punt worden. En anders begrijpend lezen en anders tussen de regels door lezen.
  Ga lekker in je New Holland rijden, iedereen blij :-)

 • henk fledderus

  sorry hoor maar wat een hoop gezeik om niets. sommige mensen wonen wat verder van het ziekenhuis als ze dat zels een groot probleem vonden verhuisden ze wel en als de overheid het een probleem vond zakte de brandstof prijs wel...
  wij moeten voor alles groter dan een pleister naar Perth dat is 200 km daar leer je goed mee leven. scp heeft even weer een probleem gekreeerd, vast voor het vormen van werkgelegenheid

 • jan10

  Inderdaad Henk.

 • Bison

  Zolang je je naaste buur nog kan zien(al is het met een verrekijker) zit je nog niet afgelegen.

 • jan10

  Abtje: leg mij eens uit wat New Holland hier mee te maken heeft?

 • Angela 't boerinnetje.

  Ik heb nu van alles gehoord.
  Hele discussie 's over dingen die er niet over gaan.
  Hebben jullie niets beters te doen.

  En ja, ik woon in een klein dorpje.
  En ja ,ik ben gehandicapt.
  En ja, ik val in de armoede grens.
  En ja, soms valt dat tegen omdat alles met de auto gedaan moet worden en de winkels hier veel duurde zijn.
  En ja, het is waar dat je er als buitenstaander erg moeilijk tussen komt.

  MAAR JE HEBT ER ZELF VOOR GEKOZEN.

  En ja, IK ZOU HIER VOOR GEEN GOUD VANDAAN WILLEN.

  En die armoede die er zou heersen, of je in de stad woont of in een dorp....
  gewoon elkaar helpen.
  En dat zie je toch in een dorp veel meer dan in de stad [en ik kan het weten, heb jaren in de stad gewoond.]
  Ja een dorp heeft nadelen , maar nog veel meer voordelen.
  Dus wat is het probleem ?

 • farmer135

  ik zou liever nog verder afgelegen wonen, lekker rustig....

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.