Home

Nieuws 80 reacties

Landelijke protestactie tegen ‘megastallen’

Amsterdam – Op zaterdag 18 mei wordt in Amsterdam een protestactie georganiseerd tegen de behandeling van dieren binnen de intensieve veehouderij en megastallen.

Op een podium op de Dam zullen sprekers hun mening verkondigen en muziek worden gespeeld, waarna een protestmars lopen van de Dam, via onder meer het Spui en Rokin. Het betreft de tweede 'we zijn het Mega zat'-manifestatie. Een soortgelijke actie werd in maart 2012 georganiseerd. De actie wordt gesteund door onder meer de Dierenbescherming, Milieudefensie, Stichting Konijnen in Nood en de politieke partijen PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Laatste reacties

 • fjam

  zal ook nog naar amsterdam moeten,helaas lijkt de enigste manier om die waanzin van enkele te keren.wel erg dat ik onderhand met mijn eigenlijke vijanden op moet gaan trekken zover hebben ze het al laten komen.

 • bankivahoen

  In Amsterdam dit keer, de bakermat van de Nederlandse landbouw ???

 • fjam

  tsja dat daar het verstand vandaan moet komen !!

 • fjam

  zegt misschien een beetje over het verstand van die paar megaboeren.

 • alco1

  Als ze het daar willen hebben over de behandeling van de dieren in de megastallen zijn ze gauw uitgepraat, die is gelijk aan of misschien nog wel beter dan in andere stallen. Dus er zal wel weer veel gefantaseert worden.
  De volgen week gaan ze misschien wel protesteren of iemand wel of niet geopereerd moet worden. Wat belet je fjam om ook daarheen te gaan. Geen enkel verstand van zaken belet je immers.

 • jordi 1455

  @alco1, een tegen protest starten? met als slogan; wij zijn jullie vooroordelen mega-zat.

 • Jersey01

  Zolang die gehaktballen die gaan demonstreren, geen eerlijke prijs voor een gehaktbal willen betalen is mega de uitkomst om wat te verdienen. Als ze eerst eens gaan kijken hoe het is met het welzijn van de dieren buiten onze grenzen dan praten ze wel anders. Maar nee voor voedsel willen ze niet betalen. Ga 18 mei iets doen voor de ouderen of hulpbehoevende daar is ons land meer mee gebaat.

 • fjam

  @alco1 hoezo geen verstand van zaken? poeh poeh.zal best wel goed zitten met dierwelzijn bij die megas maar de gebieden die ze verzieken daar dacht je misschien niet aan .het zou mooi zijn als die waanzin tot staan werd gebracht want die paar megaboeren gaan toch door tot heel nederland onder de golfplaten zit en welke MENS zit daar op te wachten.

 • fjam

  @Jersey01 hoor je jezelf ook praten!! prijzen van gehaktballen is bedroevend omdat er teveel van is ,en mister smartaas ziet zijn redding in nog meer overproduktie tsja aan je scholing zal het wel niet gelegen hebben om zo te kunnen denken.op de lom school wordt overzoiets natuurlijk niet gesproken

 • zwbig

  Kan iemand mij vertellen hoe groot MEGA is, dan weet ik of ik ook nog wat uit kan breiden voor dat ik onder die noemer val, nu is mijn bedrijf te klein voor een arbeidskracht?

 • alco1

  @fjam. Je moet je beweringen ergens mee onderbouwen. Niet zomaar iets roepen of zomaar bewegingen napraten, die zgn. onderzoek gedaan hebben, maar waarbij de uitkomst als eerste op papier staat.
  Ga eerst maar even stilstaan wat wij mensen voor inbreuk plegen op de natuur.
  Met onze auto's, syntetische kleding, computers, poedertjes en zo kun je nog hele pagina's vullen.

 • fjam

  @zwbig is afhankelijk waar je zit zou ik zeggen ,maar als je in nederland een paar polen nodig hebt om je bedrijf rondgezet te krijgen ben je eigenlijk al verkeerd bezig in dit overvolle minilandje.maar zit je bv. in canada dan ken je misschien wel 50 Mexicanen aan het werk hebben voor je mega bent.

 • fjam

  @alco1 hoef geen onderzoek te doen mijn praktijk leert mij genoeg,heb vandaag weer een vrachtwagen geleverd gekregen tegen een lagere prijs,omdat er teveel zijn kreunt iedereen.nou zeg ik jou ben ik nou zo slim of jullie zo stom om dan de produktie nog op te willen voeren met de redenering van dan worden ze duurder.owowow.

 • zwbig

  @fjam, ik zit in NL en mijn bedrijf is geen full-time bedrijf meer, dus van personeel is geen sprake en zelf hou ik mij bezig met bijbaantjes maar heb al wel meer dan 3000 vleesvarkens.
  Alleen is sociaal gezien een 2-mans bedrijf beter, kan je makkelijker een keer een weekend weg.

 • Bison

  Ben het grootendeels wel met je eens fjam.
  Nederland is gewoon te klein en te dichtbevolkt voor dat soort bedrijven.

 • Flyinghollander

  En sinds wanneer mag je in Canada mexicanen gebruiken?
  Iemand met goeie automatisering kan wel eens 300 koeien melken, is dat dan mega?

 • fjam

  @Flyinghollander in canada niet zou ik denken.

 • Bison

  zwbig ben je nou niet een beetje stom bezig?,De bevolking subsidieeren met 3000 varkens voeren voor de kostprijs en dan een bijbaantje moeten hebben om zelf te kunnen eten.

  Flyinghollander,..Er zit ereen hier een in de buurt met 350 melkkoeien. hij heeft toch wel een man of 6 personeel(geen mexies).
  Plenty mexicanen around here though(seasonal.
  Plenty filipinos too.
  Canadians zijn te lui geworden om te werken voor minimum loon,die houden ook liever hun hand op.

 • John*

  zwbig heeft wel gelijk.. in een moderne stal met grote afdelingen en korte looplijnen is het mogelijk om probleemloos 5000 vleesvarkens te verzorgen.. de bedrijven die dit voor elkaar hebben zijn de concurrenten.

 • alco1

  @fjam. Dit bovenstaande artikel ging over de demonstratie tegen de behandeling van dieren in de intensieve en megastallen. Je wijkt van het onderwerp af zodra je geen fatsoenlijk antwoordt meer kunt geven.

 • pleut

  en mega bejaarden huizen mag wel met weinig verzorgers . de meenste bejaarden hebben het nog slechter als onze dieren dus mensen denk na.

 • jordi 1455

  @pleut mijn opa zij dit laatst een keer.
  zo zitten de dieren onder de pannen en de mensen op straat als die activisten hun zin krijgen.

 • trekker123

  Vote with your dollar. Als de manier waarop een produkt je niet bevalt dan koop je het toch gewoon niet? Ik vind het Amsterdam uit de middeleeuwen ook zo leuk. Laat ze daar maar weer met paard en wagen gaan rijden. Met bijbehorende stand van de medische verzorging en sanitair. Wat een geneuzel dat de landbouw zich moet beperken tot Anton Piek boerderijtjes omdat ze dat in Amsterdam zo leuk vinden terwijl de rest van de wereld - inclusief de landbbouw - zich verder ontwikkelt. Maar zolang dit soort acties wordt opgezet is er dus ook nog geen crisis. Als je niet meer te eten hebt dan praat je wel anders. Een typisch voorbeeld van een luxe probleem. Gaat het wat beter dan eet je wat meer vlees. Krijg je het nog beter dan wordt je vegetariër. Maar bemoei je verder gewoon lekker met je eigen zaken.

 • poldes

  de eu heeft een landbouwbeleid.
  in Den Haag voert men het op de nederlandse manier uit.
  Het hieruit ontstane product(waar de nederlandse boer niet omheen of onderuit kan) schijnt volgens de organisatoren van deze bijeenkomst,niet door de gehele maatschappij ge accepteerd.
  misschien komt uit zulke bijeenkomsten een nieuw modern boer economie en miljeu vriendelijk ,,agrarisch consept'.

 • Khalid en zijn maten

  Ik vind een landschappelijk goed ingepaste 'megastal' altijd nog 10 keer mooier dan de grauwe mega flatgebouwen in de Bijlmer,die je vanaf de autoweg kunt zien staan en nee de bomen zijn niet hoog genoeg om ze niet te kunnen zien...

 • Khalid en zijn maten

  Ik vind een landschappelijk goed ingepaste 'megastal' altijd nog 10 keer mooier dan de grauwe mega flatgebouwen in de Bijlmer,die je vanaf de autoweg kunt zien staan en nee de bomen zijn niet hoog genoeg om ze niet te kunnen zien...

 • eijden

  Mijn wens en advies is dat de vertegenwoordigers,sectie voorzitters en leden van de LTO en de melkvee en varkens vakbond hier zo veel mogelijk bij aanwezig zullen zijn. Als wij als agrarische sector onze visie en beleids zaken toch zo goed voor elkaar hebben dan hoeven we toch niets te vrezen voor z`on 'mega'actie...

 • groot7731

  In de huidige stallen hebben de dieren (koeien, varkens en kippen!!) geen benul in welk jaargetijde ze leven. Dit is een ontwikkeling geweest, niet van de laatste 10 jaar maar van de laatste eeuw. Ik kan mij eriets bij voorstellen dat burgers zich dat aantrekken

 • J@gertje

  De actie wordt gesteund door onder meer de PvdA!!!
  Daar ben je als boer mooi klaar mee.

 • poldes

  jagertje'
  dat is een uitkomst,als je eerst nooit klaar was.

 • Miriamnu

  zo zitten de dieren onder de pannen en de mensen op straat als die activisten hun zin krijgen, ZEI OPA. Nou die is echt niet meer van deze tijd.
  Vegetarisme is DE oplossing van deze discussie. Boer ga anders boeren, mens ga anders eten en dier ga eens fijn leven.
  Vlees moet niet elke dag op iemands bord liggen, 1x p.w zou genoeg kunen zijn, maar liever helemaal niet. Ik eet al 30 jr. geen vlees en ben er elke dag blij mee.
  De vleesindustrie moet gestopt worden. Dieren lijden massaal pijn. NRC

  Minder dieren is de oplossing, niet meer!!!

 • Miriamnu

  Gaat het wat beter dan eet je wat meer vlees. Krijg je het nog beter dan wordt je vegetariër. Maar bemoei je verder gewoon lekker met je eigen zaken.
  Dit is overigens ook niet waar. Ik leef van niet veel geld en kan prima zonder vlees. Is beter en goedkoper!! Eet duurzaam, spendeer minder!

 • Mozes

  Aan jou simpele begrip is af te lezen dat jij inderdaad al 30 jaar geen dierlijke eiwitten meer gebruikt.

 • Miriamnu

  Beste Mozes, het heeft geen zin om iemand te beledigen. Dat laat alleen maar zien op welk niveau je denkt. vr.gr.

 • alco1

  Vegetariërs denken dat ze met hun manier van leven de wereld redden. Spijtig is het voor hen als ze erachter komen dat het houden van dieren voor consumptie puur ecologisch is. De mens zelf is de grote vervuiler en het grootst is de balk in de ogen van hen die het leven van die dieren niet gunnen.

 • Vegan

  Binnen 5 of 10 jaar komt er een eiwittransitie. Vlees is dan niet meer betaalbaar en het houden van dieren op een beperkte ruimte is dan ook niet meer acceptabel.
  Je kan je kont tegen de krip gooien, maar er zijn zelfs vleesbedrijven zoals Enkco die het doorhebben dat ze een andere richting moeten inslaan. Ze verkopen nu al 1/3 vega en vegan producten en ik verwacht dat dit aandeel in de loop van de tijd steeds groter zal worden.
  Dus kijk verder dan je neus lang is en Go Vegan!

 • Vegan

  Sorry, een schrijffoutje: krip moet natuurlijk krib zijn.

 • abtje

  Geeft niks, eet nog wat tofu, kan je je hersenen verder aantasten.

 • denker123

  Miriamnu,ga naar China om de Nederlandse babymelkpoeder drinkende baby's van het vleeseten af te houden,daar is overbevolking en geen grond genoeg om iedereen in het vlees te laten zwemmen.

 • joannes

  Het is duidelijk dat Megabedrijven alles met efficiëntie te maken hebben, en ... efficëntie weer met arbeidsplaatsen en arbeids inkomen. Wanneer dit het criterium is voor uitbreiden, die efficiëntie, en er helemaal niet naar de potentiële marktvraag of maatschappelijke behoefte wordt gekeken is het toch niet verwonderlijk dat er protesten Amsterdam georganiseerd worden? Je kan Nederland en speciaal Noord Brabant niet ongestraft tot de enigste productieplaats voor varkens vlees laten groeien alleen omdat we met vernuft en specialisme in staat zijn steeds meer dieren per arbeidsplaats te verzorgen. Het is de strategy van een koekoeks jong die uiteindelijk alles nodig heeft en zich totaal geen zorgen maakt voor de rest. Nu die rest gaat zich inmiddels populair organiseren zo blijkt, dus de weerstand zal alleen maar groter worden. Uitbreidingscriteria op alléén ambitie en efficiëntie blijken onvoldoende signaleert dit protest!

 • alco1

  @joannes. De demonstratie gaat over de behandeling van dieren in mega stallen. Wat jij aanstipt is een ander criterium. Hierin kan ik je wel voorspellen dat, hoe graag ik het ook zelf anders zou zien, de tendens zal zijn. Groot groter grootst. Net als bij supermarkten e.d.

 • Miriamnu

  Groenten en fruit consumptie.
  Groenten: Het behoort geen dressing te zijn maar hoofdbestanddeel van de maaltijd. De nieuwe dieet richtlijnen in de U.S. zijn uitgebreid, systeemloos en feitelijk een voedingsadvies om de richting vegetarisch leven in te slaan. Het wetenschappelijk bewijs richting voordelen ten aanzien van hart en vaatziekten, gewichtsbeheersing en zelfs kanker preventie zijn overstelpend.
  Minder vlees is de enige oplossing voor mens en dier.
  ik wens u allen een goed week-end. Er zijn hele goede vegetarische kookboeken op de markt. Je moet n.l. wel anders leren koken.

 • joannes

  @alco, het publiek denkt, interpreteert, dat mega stallen tenkoste gaan van verzorgings kwaliteit maar is dat wel zo? Natuurlijk niet! Wanneer de productiviteit stijgt, stijgt ook het welzijn! Hoe efficiënter het dier met zijn voedsel omgaat des te minder lijdt hij aan ziektes, klimaat schommelingen, of sociale stress. Dus die protest actie is een complete mispresentatie van de feiten en de ¨deskundigen¨ zouden hier met feiten de zaken moeten kunnen weerleggen. Het probleem is dat de dierenartsen meer belang bij ziekte en stress hebben dan bij gezondheid, en hun melkkoe, de particulieren huisdieren, niet willen opvoeren als vergelijk. Dus die houden wijselijk hun mond! Ondertussen kan die Vega groep welderig tieren met allerlei activiteiten. Efficientie is niet het probleem; overbevolking is het probleem. Er is teveel productie nodig voor een arbeids inkomen en wanneer we dan in mechaniseren en automatiseren investeren moet er teveel geproduceerd worden om de kapitaalskosten te dekken. De efficientie slaat door naar overproductie! Die protesters hebben de bel gehoord maar weten niet waar de klepel hangt!

 • Lange baas

  @fjam als jij nu eens in het buitenland gaan wonen, dan zijn we er in iedergeval eentje kwijt !!!!
  Weer meer ruimte !
  Opgeruimd staat netjes !,

 • Lange baas

  @Miriamnu,
  Het lijkt wel of je een konijnachtige bent met al die groenten fruit,
  Denk toch na de mens staat toch altijd nog boven de dieren !

 • alco1

  @miriamnu, Je komt al met wetenschappelijk bewijs. Maar zelfs dat interperteer je verkeerd. Je leest het alsof je die ziektes van vlees eten krijgt. Maar het zit anders in elkaar. Het is hoogwaardig voedsel waardoor heel veel luie mensen te dik worden en daardoor overal last mee krijgen. Voor sportieve en werkende mensen geld dit niet. Conclusie als jij dus lui en dik bent is een vegetarisch dieet het beste voor jouw.

 • jordi 1455

  Het schijnt dat veganisten vaak moe en futloos zijn en de tekorten moeten aanvullen met pillen dat noem ik niet gezond. Overigens is er wetenschappenlijk bewijs dat de bovenkamer van veganisten aardig is aangetast door het gebrek aan dierlijk eiwit waar vitamine B12 in zit

 • abtje

  @Jordi 1455 Deze medemensen eten vaak tofu, dit versnelt de veroudeing van de hersenen = dementie.
  Bovendien is soya niet gezond om vaak te eten, het is slecht verteerbaar en moet eerst fermenteren.
  Soya melk is helemaal gevaarlijk, vooral voor kinderen, het bevat pytho-oestrogeen.
  Was alles maar zo makkelijk te repareren of aan te vullen met een pilletje B 12.

 • fjam

  @Lange baas weet niet zeker of hier eigenlijk op moet reageren want zoals jij je spelling doet belooft niet veel goeds in die bovenkamer bij jou,maar toch.de aantallen die ik hier bezit met mijn klein gezinsbedrijf ken de reden niet zijn van de huidige verziekte overvoerde markt.btw nog een paar jaar en ik ben weg dus even geduld en je mag het gelijk hebben ,kinderen mogen het van mij niet overnemen want ik heb WEL heel veel met mijn kinderen op.en die hebben wel verstand dus hoeven zeker geen varkensboer te worden lool.

 • fjam

  @joannes ik kan me weer volledig bij je laatste duidelijke reaktie aansluiten.maar sommige schijnen het nog niet helemaal helder te hebben.dus overcapaciteit?slechte prijzen! antwoord moet zijn inkrimpen nee zegt de boer uitbreiden!!hoe krom kun je denken heb eigenlijk bijna medelijden met die bouwers.

 • alco1

  @ fjam. In #50 laat je weer duidelijk zien dat je geen verstand van zaken hebt. Natuurlijk begrijpen wij wel dat overvoering van de markt de prijzen drukt.
  En wat zien wij de noodzaak om die markt te reguleren, maar hoe moet dat? Vooral ook omdat buitenlands aanbod onze vermindering direct overneemt, waardoor de prijzen echt niet zullen stijgen.
  Als je daarnaast ook nog eens beseft hoe belangrijk de export van de landbouw is om de crisis nog enigzins te bezweren. Dan bekruipt ons een onmachtig gevoel. Mensen als jouw doen niets anders dan zonder kennis iets te roepen, maar dragen ook geen enkele oplossing aan.

 • fjam

  @alco1 bla bla bla... ja is goed daaaag..

 • MichaelPeeters

  Overproductie is er pas als er voedsel vernietigd moet worden, anders is het gewoon 'veel' productie. Dit moet ook om de wereld te voeden, en economisch gezien kun je beter de wereld voeden dan gevoed worden, dus NL, produceren en exporteren is de enige manier. En als het financieel niet meer uit kan, stopt men vanzelf.
  Een mega-stal is op elk vlak efficienter, en vooral op het vlak van nutriënten,waardoor er dus met minder input, evenveel output gerealiseerd kan worden, wat dus weer minder belasting voor het milieu betekend. Wil je vegetariër worden/zijn/blijven, geen probleem, die eten ook landbouwproducten, en zijn er een stuk minder efficiënt mee dan de meeste dieren, dus doe maar, eten moet je toch, en dus zal er altijd wel een boer aan verdienen, maar laat het aub boeren blijven, en geen conglomeraten zoals Cargill etc...
  Laatste punt: veel dierlijk eiwit wordt hoofdzakelijk geproduceerd met plantaardig eiwit waar wei als mens niets mee kunnen. dit eiwit niet omzetten (met verlies) naar dierlijk eiwit, zou een nog groter (100%) verlies betekenen. wil je dus als eco-persoontje iets betekenen voor de natuur, eet dan rundsvlees dat opgegroeid is op gras...

 • trijnie

  Als beesten niet meer buiten komen kunnen die stallen beter op het industriegebied worden gezet. Daar zijn de wegen beter geschikt voor de vrachtwagens die het voer, het vlees en de mest moeten aan- en afvoeren.
  Slachten ter plekke. Het maakt de beesten toch niet uit.
  Geen mensen die last hebben van stank en lawaai. Eventueel de mest nog verwerken tot een hoogwaardig produkt of biomassa........?????

 • Miriamnu

  Alco, ik moet echt lachen. Ik ben athletisch gebouwd en eet geen vlees.
  Overbevolking is zeker het probleem, maar dat is geen rede om meer dieren te eten. Juist niet! Er is een verandering nodig, ook omdat het voedsel wat die dieren eten veel te veel land nodig heeft en dat kan niet meer met overbevolking. Logisch! Dus nog steeds is het enige wat juist is, minder vlees consumptie, dus minderen met fokken, betere en ruimere leefomgeving voor de dieren. Gezonder eten, zonder rottend vlees in de darmen wat heel vaak lijdt tot darmkanker etc. Geen stalen grond of hok waar nog maar net een
  varken in kan. Geen mega stallen! U ziet het, vegetarisme is en blijft de beste oplossing. Dieren die nooit naar buiten mogen is een absurde ontwikkeling en barbaars.
  veel dierlijk eiwit wordt hoofdzakelijk geproduceerd met plantaardig eiwit waar wei als mens niets mee kunnen: nee, maar je hebt er wel enorm veel land voor nodig waar de soya moet groeien. Ontbossing van prachtige stukken oerwoud, land. Minderen van de vleesproduktie staat gelijk aan het minderen van al de problemen die het met zich mee brengt.
  vr.gr.

 • bankivahoen

  De klok en de klepel is voor enkele reageerders een moeilijk begrip. Als je deze discussie volgt van met name niet agrariers dan zie je hoe weinig kennis er over voedselproductie is. Alle sectoren hebben in het verleden tewenig aan communicatie gedaan met hun verbruikers.Je kunt de wartaal die men gebruikt ook niet kwalijk nemen! Er ligt een groot cummunicatie gat dat bijna niet meer te dichten is.

 • leo,s vriend

  Nu even wat anders, stel dat we allemaal vegetarier zouden worden: waar moeten al die plantjes dan van groeien? kunstmest?
  Om plantaardig voedsel te verbouwen is dierlijke productie nodig voor de broodnodige meststoffen. Ofwel de kringloop van plant/dier/mens.

 • jordi 1455

  Miriamnu wat vertel jij weer een onzin.

  1. Veganisme is niet de oplossing want veganisten krijgen in de loop van de tijd een gebrek aan vitamine B12 wat belangrijk is voor de hersenen en het zenuwstelsel
  2. De sojaschroot wat in de veehouderij wordt gebruikt is eigenlijk een afval product van de productie van de sojamelk die vooral veganisten consumeren.
  3. de brokken bestaan slechts 5% uit soja de rest is granen en mais uit Europa.
  4. een koe krijgt slechts enkele kilo('s) per dag naast het gras en de mais uit Nederland.

 • Romeijn

  Een boodschap die niet klopt is heel slecht te communiceren.
  Handelen vanuit eigen belang ten koste van het algemeen belang wordt snel doorzien. Helemaal als het maar een relatief kleine groep belanghebbenden betreft.
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/meeste-nederlanders-tegen-megastallen.1119393.lynkx

 • trijnie

  Menkhorst, helemaal waar, compost doet wel wat, maar voor sommige gewassen heb je toch echt wat onvervalste koeiestr...... nodig.

 • leo,s vriend

  trijnie, Helemaal waar, en hoe wil je gewassen bemesten met voldoende compost? Om voldoende compost te krijgen zal ongeveer het halve landbouwareaal met 'compostgewassen' moeten worden ingezaaid. Lang leve de wereldvoedselproductie
  Of zullen we rioolslib gaan composteren en inzetten als bemesting? kunnen we onszelf vergiftigen met humane medicijn en hormoonresten

 • trijnie

  Menkhorst, ik ben maar een leek en hoop hier wat te leren, heb een ha grond en grote siertuin en moestuin. Alles wat hier aan groenafval, blad e.d. afkomt com posteer ik met wat kalk. Maar ik heb beste boerenbuurman-vrouwen en daar krijg ik vaak wat koeiemest en paardenmest van.
  Ik gebruik op de bladgewassen mest en op de uienaardappels, bonen compost. Dan heb ik nog een kas met tomaten komkommers en'paprikas. Ik zaai alles zelf en heb er lol in . Ik heb ook nog vaste planten borders daar gebruik ik altijd wat kali mag. Op en de hostas krijgen een beetje mest.
  Maar ik vind die bemesterij een heel moeilijk punt en ik doe maar wat. Maar misschien kan ik hier nog wat leren van de profesionals......

 • alco1

  @ miriamnu laat weer zien dat ie er helemaal niets van snapt.
  Vlees eten is een dood normaal iets wat in een puur ecologisch wereld thuis hoort. In de oertijd zetten de mensen al vallen, maakten speren, gebruiken eenden kooien, om dieren te vangen voor hun vlees consumptie. Tegenwoordig bouwd men voor die dieren riante onderkomens, om zo te voorkomen dat de dieren bloot gestelt worden aan ontberingen, zoals men nu dieren laat verhongeren in allerlei polders. Aan deze ontwikkeling gaat de wereld niet kapot. Die zal kapot gaan aan steeds meer mensen met hun vervuilende activiteiten. Het is erg dat er groeperingen zijn die dit niet inzien en de schuld afschuiven aan vlees etende consumenten.

 • poldes

  er wordt uit compost energie gewonnen.
  er wordt uit granen energie gewonnen.
  er wordt uit soya energie gewonnen.
  alle reststromen zijn te gebruiken voor diervoeders.
  er wordt auto gereden op energie uit granen.
  de auto tanken wij af voor € 1,60 per liter inclusief de uitstoot van nitraat.
  wij ontvangen € 0,35 voor een liter boerderijmelk inclusief de uitstoot van nitraat.
  gaan wij 130Km per uur op de snelweg rijden ;dan mogen wij iets minder dieren houden.(doordat auto,s meer Co,2 vervuilen)
  gaan wij 100Km op de snelweg met de auto rijden ,dan stoten deze zoveel minder Co2 uit dat wij onze veestapel niet hoeven in te krimpen.
  wat is het duurzaamst?
  melk blijven produceren voor € 0,35 voor heel de wereld.
  of 130 Km hard rijden met onze auto,s over de hele wereld?

 • aarthamstra1

  Poldes. Zo zie je maar de overheid scheelt het niets als het maar wijs klinkt en er aan verdiend word .Net als schalie gas die men nu over de gehele wereled aan het
  winnen is door er miljarden liters drinkwater met chemicaliën (WELKE IS GEHEIM)
  in te pompen. HOEZO water schaarste Willem Elexander.

 • Me.

  Ik vraag me bij sommige reactie plaasters serieus af waarom ze het proberen. Waarom hier proberen duidelijk te maken dat vegetarisch top is!? Mensen hebben verschillende meningen en doen verschillende dingen. Gelukkig maar anders werd het wel heel saai.

  Toevallig worden er nu reacties op een boeren website geplaatst. Tuurlijk je bent vrij om te doen wat je wilt. Maar heeft dit nu echt nut?


 • Me.

  Op deze websites zitten boeren die dit beroep met hard en ziel uitoefenen! Het is niet een baan. Het is hun leven. Was dit niet zo dan waren ze hoogstwaarschijnlijk geen boer. De slogan is namelijk niet voor niets; arm leven en rijk sterven. Ten op zichten van bedrijven in de MKB heeft een boer maar 1% rendement op geïnvesteerd vermogen tegen minimaal 5% in het MKB. Deze boeren gaan echt niet zeggen dat hun dieren slecht behandeld worden, slecht voor de natuur zijn en in één keer vegetarisch worden omdat één iemand op de website verkondigd. Het is hun leven. Ze zijn er mee opgegroeid en ze zorgen ook echt goed voor hun dieren en hun land, waarmee indirect ook de natuur! Ook voor de boer is het niet leuk als de vrachtauto voor het slachthuis voor de deur staat. Maar het is de realiteit. Gebeurt dit niet, zijn er geen inkomsten voor hun en kunnen hun geliefde levenswerk (baan) niet uitoefenen.

  Dus stop met elke keer zulke reacties plaatsen het heeft toch geen nut! Respecteer hun meer voor het harde werk, behoud van het landschap en zorgen voor gezonde sterke dieren, die omdat ze gezond zijn productie van vlees, melk en eieren opleveren. Jij hoeft het niet met ze eens te zijn. Wij gelukkig ook niet met jullie. Het zal wel prettiger zijn als we niet altijd voor walgelijke niet rekening met de natuur willen houdende mensen worden bekritiseerd. :-)

 • koestal

  ze willen weer terug naar de tijd van Ot en Sien

 • koestal

  vroeger was blijkbaar alles leuk,ook nog een nog een kruidenier op de hoek,nu ook al megasupermarkten waar iedereen zijn boodschappen doet,maar een boerderij moet leuk en klein zijn

 • koestal

  Amsterdam heeft allemaal megastallen,proppen ze mensen in grauwe flats,kijk ook is in de Bijlmer

 • trijnie

  Koestal, je hebt met dat laatste nog gelijk ook, moest wel even lachen maar het is eigenlijk treurig, zou niet graag in zon kooi willen wonen(leven?

 • geen boer

  veruit de meeste van de aanwezigen de 18e zijn niet zozeer tegen 'megastallen', maar tegen dierlijke productie in het algemeen. Zeg dat dan gewoon en ga je niet uiten over technische aspecten van intensieve veehouderij waarvan je toch geen verstand hebt. Want zo'n technische discussie met een principieel weigeraar is altijd een tenenkrommende. Dus, moreel superieur grachtengordelgutmensch en hoofdstedelijke bakfietsveertiger; kom er gewoon voor uit dat je tegen alle veehouderij bent, alvorens weer terug te gaan naar je eigen hokje in je megaflat.

 • jordi 1455

  Geen Boer dan zijn ze ook tegen bijenkorven daar zitten ook wel een paar duizend bijen in.

 • MKRouveen

  Die flats in de Bijlmer is geen goed argument; de mensen die daar wonen kunnen er te pas en te onpas in en uit en koeien niet. Niet dat ik die protestanten naar de hand wil praten (ik vind megastallen best) maar zo gaat dat gewoon.

  Het gaat erom de burger aan het verstand te peuteren dat een megastal een resort is en geen concentratiekamp! Ook in een megastal kunnen koeien het prima naar de zin hebben; ik was eens bij een boer met 300 koeien die 's zomers de staldeur wel losgooit maar de dames blijven allemaal lekken binnen liggen!

 • alco1

  @MKRouveen. Ik zou 's avonds in de Bijlmer maar niet zomaar de straat opgaan, is me vertelt.
  Het is verschrikkelijk dat mensen uit de Bijlmer mee praten over dingen waar ze helemaal geen verstand van hebben, dat is het punt.
  Dieren worden aangezien voor kinderen. Nou ik zie het verschil wel. Een kip kost nog geen twee euro en mijn kinderen zou ik nog niet voor miljoenen willen missen.
  Het is een plicht om de dieren goed te verzorgen, maar dat gebeurd wel, anders zal het bedrijfs resultaat met een hijgende bank in je nek, je daartoe wel dwingen.

 • jew

  Mensen, mensen waar maken jullie allemaal druk om. Mega stallen wat een flauwekul. 10.000 koeien dat is mega alle mensen die gaan protesteren hebben te veel tijd laat ze maar aan het werk gaan. Voor alle agrarische ondernemers laat je niet kisten en gewoon doorgaan. Het is niet te hopen maar eigenlijk zou er een oorlog moeten komen in Ned. Dan gaan al die gestoorde mensen misschien es een keer de boeren waarderen, Al's er opeens geen eten meer is.

 • Bison

  Er zit een melkveehouder met 8500 melkkoeien bij phoenix in Arizona.
  DAT is pas een megabedrijf...(en hij zal echt de grootste niet wezen in de US).
  Daarbij vergeleken zijn jullie maar keuterboertjes .lol

 • koestal

  Ze praten daar in Amsterdam als een kip zonder kop

 • trijnie

  Bis on, het is hier geen arizona, als hier in dit land de helft ge produceert zou worden, dan hebben we nog teveel voor ons zelf.
  En als dit land nu niet zo klein was, en over bevolkt dan was dit helemaal niet erg maar we hebben armoe aan ruimte.

 • Timpie

  maar als hier maar de helft van het voedsel geproduceerd mag worden omdat er te weinig ruimte is moet ook de helft van de Nederlanders maar naar arizona gaan want daar is dan ook geen ruimte voor.

Laad alle reacties (76)

Of registreer je om te kunnen reageren.