Home

Nieuws

Lager resultaat voor FloraHolland

Aalsmeer - FloraHolland heeft in 2012 een winst geboekt van 7,9 miljoen euro. Een jaar eerder verdiende ‘s werelds grootste handelsplaats in bloemen en planten 11,3 miljoen en in 2010 12,3 miljoen euro.

De verkochte aantallen daalden, maar de omzet steeg door gemiddeld hogere prijzen met 3 procent tot 4,9 miljard euro.
FloraHolland zag de klokaanvoer met 7 procent dalen. Tegelijk nam de directe afzet met verrekening via FloraHolland Connect toe met 9 procent. FloraHolland verwacht dat het personeelsbestand door de verschuiving blijft krimpen en zet in op de ontwikkeling van nieuwe diensten rondom directe afzet, zoals het adviseren van de retail. Tarieven worden aangepast zodat opbrengsten ontstaan daar waar kosten worden gemaakt.
De coöperatie sneed in 2012 in de uitgaven. De loonkosten werden verlaagd van 197 naar 191 miljoen euro. Het personeelsbestand werd met 150 FTE verkleind tot 3.196 werknemers. De algemene kosten daalden met 3 miljoen tot 87 miljoen. Het bedrijf was ten opzichte van 2011 wel 2 miljoen meer kwijt aan afschrijvingen en rente.  FloraHolland wil de solvabiliteit, dus de verhouding tussen eigen vermogen en schulden, verhogen tot 30 procent. Nu ligt de solvabiliteit op 23,2 procent, tegen ruim 22 procent in de afgelopen twee jaar. 
FloraHolland spreekt van een “tegenvallende economie” en noemt de resultaten in de sierteeltsector in dat kader “redelijk”. Wel wijst de onderneming erop dat veel teeltbedrijven en handelaren moeizaam draaiden en soms failliet gingen. Daarom blijft FloraHolland zich focussen op het flexibeler, kleiner en eenvoudiger maken van de organisatie.
Begin 2013 werd de waarde van de coöperatie volgens het management onderstreept toen de exportbedrijven van de Ciccolella-Groep failliet gingen en talloze toeleveranciers schade ondervonden. Telers die via FloraHolland leverden, genoten betalingszekerheid. De handelsstromen konden via de veiling worden omgelegd zodat de markteffecten beperkt bleven. FloraHolland behoort ook tot de crediteuren van Ciccolella.
FloraHolland werkt met vijf marktplaatsen in Nederland en één in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.