Home

Nieuws 1076 x bekeken 1 reactie

Komst biomineralenfabriek in Cuijk stap dichterbij

Cuijk - ZLTO wil vanaf 2015 biomineralen uit gedroogde mest gaan exporteren.

Afgelopen vrijdag tekende de boerenorganisatie een intentieverklaring met Essent voor een fabriek die gedroogde mest gaat opwaarderen tot mestkorrels. Om de aanvoer van gedroogde mest te kunnen garanderen, wil ZLTO een consortium oprichten van agrarische partijen en veehouders die uit eigen mestscheidingsinstallaties voorgedroogde mest kunnen aanvoeren. Doel is om jaarlijks 200.000 ton dikke fractie om te zetten in 70.000 ton biomineralen. De mest is afkomstig van veehouders uit Oost-Brabant en Noord-Limburg. Zij hebben de mest al lokaal opgewerkt, waarna het in de fabriek in Cuijk verwerkt kan worden tot mestproduct dat bestaat uit 90 procent droge stof. De boeren leveren de opgewerkte mest voor een marktconform poorttarief aan de fabriek. Het eindproduct zal geëxporteerd kunnen worden naar Europese akkerbouwgebieden.
Essent levert de warmte aan de fabriek die nodig is voor het drogen van de dikke fractie. Het energiebedrijf stelt ook ruimte beschikbaar op het BioBased Economy-park in Cuijk. Dit is vastgelegd in een intentieverklaring die de partijen afgelopen vrijdag hebben ondertekend.

De ZLTO gaat aan de slag met het functioneel ontwerp van de fabriek, de vergunningverlening en het businessplan. Op basis hiervan wordt in het derde kwartaal van dit jaar beslist door de betrokken partijen of de fabriek ook daadwerkelijk er gaat komen of niet. ZLTO wil begin 2015 de eerste biomineralen kunnen exporteren.

Eén reactie

  • Martin

    Heeft de ZLTO aan een bodemloze (vion)put niet genoeg?

Of registreer je om te kunnen reageren.