Home

Nieuws 6177 x bekeken 9 reacties

Kamer is unaniem voor uitzonderingen zaaizaadregistratie

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat er uitzonderingen mogelijk blijven op de nieuwe Europese richtlijn voor de registratie van zaaizaad. De Kamer heeft unaniem ingestemd met een motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) waarin ze staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw vraagt om zich in Europa in te zetten voor kleine veredelaars, de biologische landbouw en de biodiversiteit bij de behandeling van de registratie van plantenrassen.

Dijksma wordt gevraagd om zich ervoor in te spannen dat de registratievoorschriften voor oude en traditionele rassen geen belemmering vormen voor de instandhouding van deze rassen. Ouwehand wil dat ruilhandel van zaden tussen niet-professionele gebruikers en boeren mogelijk moet blijven zonder registratievoorschriften. Daarnaast pleit Ouwehand ervoor om het recht voor te houden om op nationaal niveau af te wijken van de verplichte registratievoorschriften voor plantenrassen om een duurzame landbouw te bevorderen, de monopolisering van onze voedselvoorziening tegen te gaan en de agrobiodiversiteit te bevorderen.  De motie werd door de volledige Kamer gesteund, en was mede ingediend door Groenlinks, SP, CDA, Christenunie en PvdA.
Staatssecretaris Dijksma reageerde tijdens het debat op de motie dat ze de inhoudelijke doelen van de motie steunt, maar dat ze niet zo'n voorstander is van een alleingang waarin Nederland andere regels stelt dan andere lidstaten van de EU.

Laatste reacties

 • agri2

  Partij voor de planten? Doen ze toch een keer iets goeds voor ons.

 • jehanvankroaks

  De Europese ambtenarij houd zichzelf in stand met (naar mijn bescheiden mening) domme, onzinnige,en vooral totaal onwenselijke regelgeving !!!!
  Ik dacht dat Dijksma de belangen van Nederland moet verdedigen.......
  Geweldig wat Europa voor ons kan betekenen !

 • bbuizer

  Goede motie van Ester Ouwehand en verstandige reactie daarop van de volledige Tweede Kamer, die er unaniem mee heeft ingestemd. Met de nieuwe Europese richtlijn voor de registratie van zaaizaad dreigt namelijk een grote aanslag op de agro-biodiversiteit.
  Voor een betere richtlijn mag Nederland best wel wat eigenzinnig zijn. Ik maak me gezien de inhoud van de nieuwe richtlijn een beetje zorgen over hoe die tot stand is gekomen.

 • trijnie

  Hulde voor de ,sorry voor de meeste van deze site, linkse partijen. Dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar gekregen.
  En vooral de PvdD goed werk!
  Toch, waar bleef de CDA en de VVD?

 • sjaakbea

  @trijnie. 'mede ingediend door Groenlinks, SP, CDA, Christenunie en PvdA'
  En unaniem door de hele kamer ondersteund. Volgens mij gebeurd dat niet zo vaak. Volgens mij is dit nu eens geen zaak voor links of rechts.
  Sjaak van Essen

 • jehanvankroaks

  Ik moet nog maar zien of we nu al blij mogen zijn......
  Of je het nu leuk vinden of niet (ik in ieder geval niet) uiteindelijk trekt Europa aan het langste eind.......

 • lina123

  Cross my fingers......

 • Patje13

  Wanneer is een zaad een goed gekeurd zaad eigenlijk? Kan iemand me dat vertellen?

 • koestal

  zeker weer meer regels ,daar zijn ze in Den Haag goed in ,achter het bureau moet je tegenwoordig het bedrijf runnen als het aan Den Haag ligt,en dan zeuren over dierenwelzijn

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.