Home

Nieuws 2 reacties

Indonesië dreigt met WTO-conflict importheffingen EU

Jakarta – Indonesië dreigt een klachtenprocedure te starten bij wereldhandelsorganisatie WTO wanneer de EU een heffing instelt op Argentijnse en Indonesische biodiesel.

De EU registreert sinds april de leveringen van biodiesel uit Argentinië en Indonesië en in handelskringen wordt deze stap gezien als opmaat naar antidumpingheffingen. Volgens de Europese biodieselindustrie verkopen de landen hun biodiesel in de EU onder kostprijs.
Indonesië zou bovendien de productie zwaar subsidiëren. Het land ontkent onder kostprijs te verkopen en stelt dat alleen productie van biodiesel voor binnenlands gebruik wordt gesubsidieerd. Indonesië vreest dat een heffing van 9 procent wordt ingesteld. De EU zou zo de eigen industrie in het willen helpen. Nu heeft de Europese biodieselindustrie het bijzonder zwaar door goedkope importstromen.
Indonesië is de belangrijkste producent van palmolie die wordt vervaardigd in biodiesel. De EU kocht vorig jaar 80 procent van de Indonesische biodieselexporten. Later deze maand komt de Europese Commissie met de uitkomst van een onderzoek naar eventuele dumping door Argentinië en Indonesië.

Laatste reacties

  • agratax2

    Bio diesel uit palmolie vervuilt het milieu meer dan aardolie brandstof. Laat het niet de palmolie zijn dat levert inderdaad een kringloop op. Maar de methaan en CO2 gassen die uit de bodem opstijgen uit de plantages staat in principe gelijk aan CO2 uit aardolie en aardgas.
    Deze afbraak van de enorme hoeveelheid organisch materiaal in de bodem van het gehakte oerwoud, waar nu de palmplantages op groeien zal nog decennia doorgaan. Dus een kleine milieu heffing op palmolie brandstof is op zijn plaats al was het maar om uitbreiding van de plantages te ontmoedigen.

  • info48

    Hoe zit het dan met de enorme hoeveelheden methaan ammoniak en CO2 die geproduceerd worden in onze hoog bejubelde 'natuurgebieden' ?

Of registreer je om te kunnen reageren.