Home

Nieuws 457 x bekeken

Ierse inkomens 15 procent lager

Dublin – Het gemiddelde inkomen van de Ierse boeren is vorig jaar met 15 procent gedaald naar 25.483 euro. Melkveehouders staan daarbij met 51.648 euro bovenaan de lijst, terwijl rundvleesbedrijven gemiddeld niet verder komen dan 11.743 euro.

Dat zijn voorlopige schattingen van de landbouwkundige onderzoeksdienst Teagasc. Volgens de dienst is de daling vrijwel geheel te wijten aan het slechte weer. Hoofd nationaal boerenonderzoek Thia Hennessy: ''Hoewel de prijzen voor agrarische grondstoffen in 2012 relatief gunstig bleven, heeft het buitengewoon slechte weer de productiekosten en de opbrengsten van gewassen negatief beïnvloed. Vooral melkveehouderijen hadden last van de natte zomer, de directe productiekosten namen hier met 21 procent toe.'' Zij benadrukte dat veel boeren al in het najaar door hun voorraad voer heen waren wat waarschijnlijk verdere negatieve gevolgen zal hebben voor de inkomens dit jaar.

Ierse boeren blijken daarbij sterk afhankelijk van de directe subsidies. Gemiddeld ontvingen de boerenbedrijven 20.534 euro, ofwel 81 procent van hun inkomen. De toeslagrechten, die momenteel ter discussie staan in Brussel, vertegenwoordigen daarbij gemiddeld 58 procent van het inkomen, maar op rundveebedrijven loopt dat op tot meer dan 80 procent. Dat betekent dat volgens Teagasc niet meer dan één op de drie Ierse boerenbedrijven economisch levensvatbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.