Home

Nieuws 4038 x bekeken 15 reacties

Huijbers: Vion gaat weer groeien

Wintelre - Het vleesbedrijf van Vion staat na twee jaar van herstructurering en mede dankzij de opbrengst van de verkoop van het ingrediëntenbedrijf weer op de rit. De ZLTO legt zich in de toekomst meer toe op adviesdiensten en zal ondanks krimp van het personeelsbestand meer dan ook relevant zijn aan de keukentafel. Dat zegt voorzitter Hans Huijbers van ZLTO, tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion in een exclusief interview.

Huijbers toont zich in een gesprek op zijn melkveebedrijf in het Brabantse Wintelre aanvallend. Tien jaar geleden besloot de ZLTO te investeren in slachterijen, aldus Huijbers, omdat er geen alternatief was. In feite is er nog steeds geen alternatief, aldus Huijbers, die denkt dat boeren dat nu steeds meer inzien. Wanneer Vion zou omvallen, betekent dat voor een groot deel van de vleesproductie in Nederland het einde. Vion overweegt op termijn obligaties uit te geven, aldus Huijbers, die denkt dat het gemoed van boeren er nu niet naar staat.
Het is ook vanwege het belang van de primaire sector dat ZLTO eigenaar wil blijven van het vleesbedrijf. Huijbers erkent dat financiële problemen druk hebben gezet maar benadrukt dat de branche van slachtbijproducten enorm snel en mondiaal aan het opschalen is. “ZLTO heeft het geld niet voor de noodzakelijke verdere opschaling. Deze conclusie was zonder acute problemen over een paar jaar ook getrokken”, aldus Huijbers, die geen voorkeur uitspreekt voor totale of gedeeltelijke verkoop. Vast staat dat de opbrengst het Food-bedrijf perspectief moet bieden.
Volgens Huijbers gaat Vion in eerste instantie efficiëntie verhogen, onder meer door het terugbrengen van het aantal locaties. “We kunnen niet puur op kostprijs concurreren maar die moet wel omlaag.” Eerst het huis op orde, en daarna weer met volle energie richten op meer toegevoegde waarde. Huijbers denkt dat Vion voor het proces zo’n 2 jaar nodig heeft, en sluit daarna groei door overnames “zeker niet uit”. Tot die tijd blijft Vion gewoon slachten en de varkens en runderen op tijd betalen, aldus Huijbers.
“Vergeet niet dat er een vleesbedrijf staat met een omzet van 6 tot 6,5 miljard euro.”

Laatste reacties

 • drientje

  aldus een verdwaalde prins carnaval.

 • joannes

  Het feit dat hij geen alternatief ziet is het probleem! De alternatieven vliegen VION links en rechts, in Nederland en het Buitenland, met de kostprijs voorbij. Maar ja na zoveel stilte is het logisch dat nb de Voorzitter zijn gezicht laat zien en zijn stem laat horen. Hij is de de benoemde Kapitein en die behoort als laatste man op de Brug te blijven staan tijdens Noodweer.

 • gjh

  1 april is toch al geweest ???

 • farmer135

  vreemd, dat ze groei als doel zien, het lijkt me een soort tunnelvisie....

 • ...............

  WAAROm moet dit breeduit op het scherm?

 • mb deurne

  Hij moet toch wel opletten met al zijn rare uitspraken (ook gezien het verleden) dat hij niet de tweede van DOORN (in het oog) word / of misschien toch al is.
  Wel verdomde makkelijk om met het geld van andere te werken (of verbrassen)!!

 • agratax2

  paul.gld1. Groei is inderdaad nog steeds een doel op zich en dat terwijl de club net allerlei afslankingsprocessen heeft ondergaan om het vege lijf te redden. De gezonde omvang is nog niet ens bereikt of de obesitas begint weer. Hoe dom zijn de mensen eigenlijk, dat ze nooit willen / kunnen leren van het verleden. Het hele economische crisis gebeuren is een herhaling van herhalingen van de afgelopen 4 eeuwen vanaf de Gouden Eeuw.

 • Sjaak

  @ Joannes reageert; Hij is de de benoemde Kapitein en die behoort als laatste man op de Brug te blijven staan tijdens Noodweer.

  Dit klopt en het siert de beste man, dat hij deze taak op zich neemt, terwijl eigenlijk zijn voorgangers, Vermeer en van Doorn, dat hadden moeten doen. Zij zagen dit ook aankomen en namen gracieus afscheid....
  Gelukkig zegt dit meer over hen dan over de ZLTO. Hoop alleen, dat het zelfreinigend vermogen van deze organisatie groot genoeg is om solidariteit te bewerkstelligen/waarborgen!

  @agratax1. Weet niet of 'dom zijn' wel het juiste begrip is, het is eerder een aangeboren gewoonte/drang om groei na te streven en te verheerlijken. Het is ook het meest wezenlijke onderdeel van de economie, net als crisis....
  Groei en crisis kun je vergelijken met yin en yang!

 • kiepel

  als die varkensboeren iets cooperatiever dachten, was er gheen probleem. Nu willien ze de laatste cent en struktuur of lange termijnvisie is ver te zoeken bij de boeren. Jammer, want ik geloof dat de diverse particulieren slachters/handelaren alleen uit zijn op eigen gewin. Wanneer Vion omvalt kunnen ze de prijs nog verder omlaag schrijven en is het leed niet te overzien.

 • JeuAbsil

  Door hun groeivisie hebben ze er de laatste twee jaar in Engeland een puinhoop van gemaakt. Halsoverkop met veel verlies bedrijven verkopen die toch niet rendeerde na overnames. Ik ben heel benieuwd wat voor overnames hij nu in gedachte heeft. Wetenschappelijk is bewezen dat maar 20% van de overnames echt succesvol is, en ik vraag me af of het wel noodzakelijk is om overnames te doen. Zorg zelf maar eens dat ze de zaken op orde brengen en de boer weer belonen.

 • w v gemert

  De gehele beresterke coöperatie Veecentrale in 20 jaar de vernieling in geholpen door de zelfde soort bestuurders met de zelfde uitspraken (komt wel goed schatje), de winst gevende onderdelen verkopen, en over 2 jaar mogelijk weer op het overname pad!!! Wie dit gelooft negeert de geschiedenis en de economische wetten. Verkoop van de kip met de gouden eieren en dat geld gebruiken als basis financiering voor de zwaar verlies gevende tak die al jaren aan het herstructureren is. Kansloos op de middellange termijn .

 • joannes

  Het is alleen jammer @kiepel, dat ze altijd sturen met de blik teveel in de achter uitkijk spiegel. De mogelijkheden voor morgen vindt je niet in het verleden, of in de verdediging van bepaalde marktstructuren, maar in het anticiperen vandaag om morgen op het snelle asfalt te blijven. En daar zijn die lastige particuliere, overcapaciteit bouwende concollegas mee bezig. Een coöperatie zal met haar belangen nooit investeren in overcapaciteit om de concurrent er uit te drukken, nee ze fusiëren met een groenteboer en een kadaver verwerker om financiële pijlers te misbruiken voor het slachterij gebeuren. De ¨veilige¨ investeringen camoufleerde de problemen van de foute strategy.

 • Daan & Ton

  Ha ha, deze uitspraken zijn een blijk van volstrekte incompetentie. Wishful thinking, maar dit zal zeker niet gebeuren.
  Ingredients brengt wellicht € 1mrd op, maar dat is dan nog steeds niet toereikend om de restschuld van Food (NL en DL) te dragen.
  De problemen zijn Vion boven het hoofd gegroeid, en zijn ontstaan onder een megalomane Van Doorn, waarbij maatje Antoon Vermeer alles goed vond. Daar zou eens diepgaand onderzoek naar moeten worden gedaan. Zij hebben een slordige € 800mln verbrast met een waanzinnige overname van Grampian. De leden zouden nam een speciale commissie moeten instellen, die daar eens diepgaand naar kijkt. Zou me niks verbazen als er een beerput opengaat.

 • kiepel

  joannes, ik denk dat je gelijk hebt. Een oplossing in het verkopen van de Food tak(eventueel geld bijgeven of failliet laten verklaren). Zou dit nog kunnen.

 • lukas1

  Mocht vion omvallen,wat zeker zal gebeuren met dit management,dan wordt het overgenomen door een andere partij die wel in staat is om rendement te halen.Zoals het nu gaat met geld van anderen,wat overigens grotendeels verdampt is,is het toch absurd om de illusie te wekken dat met deze mensen ooit nog een resultaat behaald wordt in zo wie zo al een moeilijke sector.De eerste oplossing is laat huybers maar zo veel mogelijk koeien melken zodat hij geen tijd heeft om nog meer van zijn onzin uit te kramen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.