Home

Nieuws 3 reacties

Grasland 8 procent duurder

Apeldoorn – Een hectare grasland bracht in april 8 procent meer op dan een maand daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In maart dit jaar noteerde het Kadaster voor grasland een gemiddelde prijs van bijna 38.500 euro per hectare. Afgelopen maand bracht het bijna 41.500 euro per hectare op. Een oorzaak van deze stijging is de toenemende interesse in grond vanuit de melkveesector. De waarde van bouwland steeg met nog geen 2 procent in dezelfde periode tot bijna 41.000 euro per hectare.

De grondprijzen van het Kadaster liggen lager dan de werkelijke marktwaarde. Dit komt hoofdzakelijk door de gehanteerde selecties. Het zelfstandig bestuursorgaan neemt alleen transacties mee in de berekening die tussen de 10.000 en 60.000 euro per hectare liggen.

Traditioneel neemt het aantal grondtransacties in de komende maanden af. Boeren blijven wel zoeken naar huurgrond. “De vraag naar pachtgrond blijft aanhouden.” Dit zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. In het hele land zoeken met name melkveehouders naar extra grond. Omdat de financiering niet altijd lukt, zoekt deze sector naar extra grond in het pachtcircuit. “De pachtprijzen stijgen door de aanhoudende vraag”, zegt Van der Waaij. “Waar in het verleden 700 tot 800 euro per hectare werd betaald, lopen de prijzen nu al vlot richting de 1.000 euro”, vervolgt de NVM-voorzitter. Hij benadrukt wel dat regionaal de verschillen groot kunnen zijn en de vraag vooral uit de melkveesector komt.

De Bond van Landpachters laat weten dat pachters massaal pachtgronden kopen. De pachtersorganisatie spreekt zelfs van een ‘boost’. Van der Waaij: “Dat merken wij ook, maar niet alle verpachters willen de grond verkopen.” Vanwege de stijging van de pachtprijzen en de lage rente merkt de NVM dat ‘rustende’ boeren de grond langer in eigendom houden en het gaan verpachten.

Laatste reacties

 • info36

  Pachtprijzen van 1000 euro zijn natuurlijk compleet geschift. Daardoor willen veel pachters de grond kopen. Er is maar 1 oplossing : pachtprijzen naar beneden!

 • minasblunders1

  De berekening van de pachtprijzen zeggen weer eens iets over het onthutsend lage niveau in dit land.

 • herwaarden

  Wie heeft voor mij wat land beschikbaar, in Hardinxveld of in de omgeving tot
  ca. 5 km. ? Hartelijk dank, 0653-167340.

Of registreer je om te kunnen reageren.