Home

Nieuws 4924 x bekeken 8 reacties

'Gevaar acuut fosfaattekort geweken door nieuwe vondsten'

Frankfurt am Main - De wereldwijde fosfaatreserves zijn groter dan tot voor kort gedacht. Dat gelooft de Duitse federatie van gewasbeschermingsmiddelen- en kunstmestfabrikanten, Industrieverband Agrar (IVA). Volgens deze organisatie zijn onlangs in vooral Marokko en de westelijke Sahara enorm veel winbare grondstoffen ontdekt. De reserves zijn daardoor nog voor een kleine 400 jaar toereikend. Dat is 285 jaar meer dan eerder werd aangenomen. "Een acute krapte dreigt niet", stelt IVA vast.

De IVA-leden boekten vorig jaar met meststoffen een omzet van 3,4 miljard euro. Dat was 4,6 procent meer dan in 2011. Bij elkaar werd 247.000 ton fosfaat verkocht. Dat was krap 14 procent minder. Ook andere meststoffen leverden in. Dit was primair te wijten aan de uitwintering van de gewassen in 2012 en droogte in het oosten van Duitsland, aldus IVA.

Laatste reacties

 • agrigenugten

  Zo dat is ook weer opgelost. Hebben we weer 400 jaar de tijd om nog meer reserves te zoeken.

 • piethein

  ja, kan de prijs ook gelijk een stuk naar beneden

 • bbuizer

  Hier geldt: 'eerst zien, dan geloven'.
  Maar stel dat 't waar is, dan doemen een aantal vragen op:
  1. wie heeft dan de meeste kansen om deze eindige delfstof te importeren: de VS, China of Europa?
  2. zal Africa deze zelf ook niet hard nodig hebben?
  3. wat is nu 285 jaar extra? En hebben we al niet een enorme niet afgeloste hypotheek op de bodemschatten?
  4. is het niet beter om de fosfaatverspilling z.s.m. tegen te gaan en fosfor terug te winnen als groen mineraal?

 • agratax2

  bbuizer. niemand weet hoe de wereld er over 200 jaar uitziet laat staan over 400 jaar. Afgelopen weekend een reportage gezien over de vulkanische activiteiten in Italië en de Middellandse Zee, hier werd ik minder vrolijk van een stad die steeds hoger boven de zee uit torent de laatste eeuwen. Dit wijst op vulkanische activiteiten in de Vesuvius en daarmee in de hele gordel op de zeebodem. Als hier een zware eruptie komt, is de ramp voor Europa niet te overzien, aswolken, stoomwolken en ????? . Hier kan geen klimaat beleid iets aan veranderen, maar het zal wel een grote impact hebben op de flora en fauna en voedsel productie of nu wel of niet fosfaat en energie voorraden hebben.

 • boerrick

  285 jaar is in ieder geval langer dan ik leven zal. ga ik ook lekker niet 400 jaar zoeken.
  En betekent dit dan ook een prijsverlaging van kunstmest.

 • denker123

  Aardolie en gas zal er ook veel meer zijn dan gedacht maar dat zullen de oliemaatschapijen niet toegeven,om de olieprijs hoog te houden.Een leek kan niet zien hoeveel olie er in de grond zit. Oogsten van graan en andere gewassen kan bijna iedereen schatten voor de oogst,banken kunnen het zelfs als het gewas nog niet gezaaid is. Marokko kan een rijk land worden.

 • somporn

  Een paar mensen in marokko worden heel rijk,niet heel het land.
  Hoe zuidelijker des te corrupter.
  Met geld is zelfs goed fatsoen te koop.

 • agro1

  je hoeft echt niet zuidelijk te gaan voor corruptie, de eerste 400 jaar hier ook beslist geen tekorten. fantastisch toch, goedkope corruptie, wat wil je nog meer?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.