Home

Nieuws 425 x bekeken 2 reacties

Gelderland opent jacht op edelhert eerder

Arnhem - Jagers mogen in Gelderland alweer schieten op edelherten. De provincie heeft het jachtseizoen op deze dieren met drie maanden vervroegd, omdat er volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk veel te veel herten zijn geteld op de Noord-Veluwe. Die veroorzaken landbouwschade en risico's voor de verkeersveiligheid door aanrijdingen.

Actiegroep De Faunabescherming, de Vereniging Het Edelhert zijn zeer verbolgen over deze maatregel. De organisaties vinden het niet acceptabel dat er wordt geschoten in een periode dat de dieren drachtig zijn en voor jongen moeten zorgen. "Het is een zeer kwetsbare periode waarin zo veel mogelijk rust moet heersen'', stelt De Faunabescherming.

Volgens Van Dijk wijzen recente tellingen uit dat er wel 800 edelherten op de Veluwe zullen rondlopen rond 1 augustus, als het jachtseizoen officieel van start gaat. Er is maar ruimte voor ongeveer 200 dieren. Het was daarom volgens hem nodig om een ontheffing te geven voor de jacht op edelherten, zodat er meer tijd is om de stand te reguleren, zoals dat heet.

Vereniging Het Edelhert, waarbij veel jagers zijn aangesloten, erkent dat er te veel herten op de Veluwe zijn. Maar de vereniging vindt het schandalig dat het jachtseizoen nu 'maar net zes weken' gesloten is geweest.

Het Edelhert legt de schuld bij natuurbeheerders Natuurmonumenten en Het Geldersch Landschap, die volgens hen jarenlang onvoldoende herten hebben geschoten en verkeerd hebben geteld. Het Edelhert wil net als de Faunabescherming dat Gelderland de ontheffing voor jacht op edelherten intrekt. Er moet een meerjarenplan komen om tot een acceptabele hertenstand te komen, aldus Het Edelhert.

Natuurmonumenten ziet de noodzaak van het vervroegd afschieten van edelherten niet. De organisatie is niet van plan de maatregel te steunen of uit te voeren. Ook wil Natuurmonumenten meer zekerheid over de juistheid van de aantallen edelherten op de Noord-Veluwe. De organisatie wil in de komende periode het gesprek aangaan om te onderzoeken of er meer dan 200 herten in het gebied mogen leven.

Laatste reacties

  • j. student

    jaag er maar een paar wolven bij, die zijn toch al in de buurt

  • alco1

    Nee joh. Dat vlees is ontzettend lekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.