Home

Nieuws 497 x bekeken

Gelderland opent jacht op edelhert eerder

Arnhem - Jagers mogen in Gelderland alweer schieten op edelherten. De provincie heeft het jachtseizoen op deze dieren met drie maanden vervroegd, omdat er volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk veel te veel herten zijn geteld op de Noord-Veluwe. Die veroorzaken landbouwschade en risico's voor de verkeersveiligheid door aanrijdingen.

Actiegroep De Faunabescherming en de Vereniging Het Edelhert zijn zeer verbolgen over deze maatregel. Beide organisaties vinden het niet acceptabel dat er wordt geschoten in een periode dat de dieren drachtig zijn en voor jongen moeten zorgen. "Het is een zeer kwetsbare periode waarin zoveel mogelijk rust moet heersen", stelt De Faunabescherming.

Volgens Van Dijk wijzen recente tellingen uit dat er wel 800 edelherten op de Veluwe zullen rondlopen rond 1 augustus, als het jachtseizoen officieel van start gaat. Er is maar ruimte voor ongeveer 200 dieren. Het was daarom volgens hem nodig om een ontheffing te geven voor de jacht op edelherten, zodat er meer tijd is om de stand te reguleren, zoals dat heet.

Vereniging Het Edelhert, waarbij veel jagers zijn aangesloten, erkent dat er te veel herten op de Veluwe zijn. Maar de vereniging vindt het schandalig dat het jachtseizoen nu "maar net 6 weken" gesloten is geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.