Home

Nieuws 1396 x bekeken 4 reacties

Fraudevlees bij 1.700 bedrijven

Den Haag - Rundvleessnippers vermengd met paardenvlees zijn in Nederland bij zeker 1.722 bedrijven terecht gekomen. Dat melden staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) en minister Edith Schippers (volksgezondheid) naar aanleiding van een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De terugroepactie van het vlees van vleesgroothandel Selten in Oss is nog niet afgerond. De NVWA heeft in april besloten om alle afnemers die in 2011, 2012 of 2013 vlees hebben betrokken van Selten, hun product moeten terugroepen, omdat de kwaliteit van het vlees niet kan worden gegarandeerd. Het gaat naar schatting om 50.000 ton vlees. Hoeveel daarvan is getraceerd, meldt Dijksma niet. Ruim 2 miljoen kilo vlees van Selten lag nog in het vrieshuis en is daar geblokkeerd.

Niet alle bedrijven blijken uit eigen beweging mee te werken aan de terugroepactie, meldt Dijksma. De bedrijven moeten doorgeven aan wie ze hebben geleverd en zijn bovendien verplicht zelf hun afnemers op de hoogte te stellen. Het gaat tot nu toe om 290 tussenschakels en 1.432 eindafnemers (1208 horecabedrijven, 39 slagers, 184 supermarkten en een diervoederbedrijf).

Deze gegevens gaan alleen over Nederland. Buiten Nederland heeft Selten geleverd aan 370 bedrijven in 15 Europese lidstaten.

Dijksma en Schippers zeggen dat naar aanleiding van een Poolse melden onderzoek is gesteld bij een verwerkingsbedrijf in Varsseveld. Drie partijen vlees werden onderzocht en in één daarvan werden sporen van paardenvlees gevonden. Het vlees bevatte geen resten van diergeneesmiddelen. De partij is getraceerd en geblokkeerd.

De NVWA heeft 240 ton paardenvlees geblokkeerd van Windmeijer Meat en Draap Ltd van de in België woonachtige Nederlander Jan Fasen. Beide bedrijven waren eerder betrokken bij een vleesaffaire, waarvoor veroordelingen zijn uitgesproken door de rechtbank in Breda. Op basis van de administratie van Windmeijer Meat kon de nu geblokkeerde partij vlees aanvankelijk niet worden getraceerd. Inmiddels is aan de hand van de administratie van het koel- en vrieshuis komen vast te staan dat het vlees afkomstig is van erkende slachterijen. Van een groot deel van het opgeslagen vlees is tracering toch  mogelijk, verwacht de NVWA. Alleen traceerbaar vlees mag de markt op. Het toezicht op de betrokken bedrijven is verscherpt.

Laatste reacties

 • koestal

  maak er maar honden-en kattenvoer van

 • koestal

  maak er maar honden-en kattenvoer van

 • hansje

  dit is toch oud nieuws ,!

 • Elevage

  vlees van 2011, dat ruikt naar chinees kerstkonijn ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.