Home

Nieuws

Export paarden naar Rusland weer mogelijk

Ermelo - De export van Nederlandse paarden naar Rusland wordt weer mogelijk. Directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken Hans Hoogeveen sprak op een bijeenkomst van het sportpaardenstamboek KWPN van een doorbraak.

Met instemming van verschillende internationale partijen wordt een nieuw certificaat opgesteld, waarmee het mogelijk moet worden om paarden rechtstreeks naar Rusland te exporteren. Dit certificaat is voor alle EU-lidstaten gelijk. De Europese Commissie wil voor de zomermaanden overeenstemming te bereiken met de Douane Unie over het certificaat. KWPN-voorzitter Siem Korver is blij met de toezegging. "Dit is van groot belang voor de gehele paardensector.”

Reinoud van Gent van Veepro verwacht niet dat deze stap voor de paardensector ook effect zal hebben op de rundvee-export. Hij verwacht niet dat er op korte termijn een werkbare oplossing komt voor het exportverbod van fokvee naar Rusland. Eind deze maand is er een bijeenkomst van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE, waar Rusland mogelijk aankondigt anders met het Schmallenbergvirus om te willen gaan. Rusland heeft nu de grens dicht voor Nederlands fokvee in verband met het Schmallenberg-virus in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.